Közélet

Párválasztástól pártválasztásig: a magyar nők top 3 gondja

nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig.

 

Mik a magyar nők, férfiak gondjai? Erre kereste a választ az Integrity Lab, amelynek reprezentatív közvélemény-kutatása hét társadalmi problémát vizsgált: négy nőket, két férfiakat és egy, mindkét nemet közvetlenül érintő ügyet.

A magyarok (a férfiak is) az első három helyen nőket érintő ügyeket (bérkülönbség, anyai feladatok, erőszak) említettek. A nők 53 százaléka és a férfiak egyharmada tartja fő gondnak a nők alacsonyabb keresetét. Ezt a gyermekneveléssel kapcsolatos társadalmi elvárás (33%), a nők elleni erőszak (31%), majd a férfiak alacsonyabb várható élettartam (18%), a család eltartásának apákra háruló társadalmi elvárása (16%) követi. A lista végére került a kevés a női vezető, illetve a mindkét nemet sújtó elvárások és előítéletek (ezeket 14-15 százalék választotta).

A kutatás szerint a három legfontosabb probléma említésében nem volt különbség a nemek szerint, a top 3 férfiaknál, nőknél ugyanaz volt.

A nők mind a négy őket érintő nehézséget előre sorolták, a férfiak, illetve a mindkét nemre vonatkozó ügyek náluk hátra kerültek, míg a férfiak a három kiemelt női ügyet „saját” problémáik elé helyezték, miközben számukra a kevés női vezető volt a legkisebb gond.

A nők és férfiak szerepével, kinézetével kapcsolatos elvárások, előítéletek a legfiatalabbakat foglalkoztatják, a bérkülönbséget és a női vezetők hiányát az idősebbek azonosították gondként.

Az elemzés szerint néhány kérdés átpolitizáltságát jelzi, hogy a nők elleni erőszak ügyét csak a Fidesz szavazóinak ötöde tartja komoly problémának, míg az LMP híveinek ez kiemelkedően fontos. A baloldali táborban a bérkülönbség a legfontosabb probléma, és ők hiányolták leginkább a női vezetőket is. A Jobbiknál a férfiak alacsonyabb várható élettartama volt a kiemelt terület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik