Belföld

Többet kap majd Csiszár Jenő az olasz melóért

Milánói főkonzulként havonta 232 ezer forinttal több fizetés jár neki ősztől.

A Szijjártó Péter külügyminiszter által jegyzett rendelet alapján különböző mértékben, de jelentősen nő augusztustól a diplomaták fizetése – írja a Bors. Mint korábban megírtuk, ősztől Csiszár Jenő lesz a milánói főkonzul.

A jelenlegi szabályok szerint havi bruttó 1 millió 955 ezret kapna, így viszont havi 2 millió 187 ezer forintot vihet haza. Csiszár a legmagasabb fizetési kategóriába kerül, ugyanakkora alapilletményre számíthat, mint a vatikáni nagykövet (kevesebbet kap az észt, a lett külképviselet vezetője).

Ezt a lap érdeklődésére a szaktárca azzal magyarázta, hogy Csiszár munkája nagyon fontos az olasz–magyar gazdasági kapcsolatokban. A leendő főkonzul számíthat lakhatási költségtérítésre (468 ezer forint), elszámolhat vegyes költségeket (például ruházkodást) havi 63 ezerért és gyermekei iskoláztatási költségeire is kap havi 192 ezer forintot.

Korábban az Együtt nemcsak Csiszár Jenő minden szakmaiságot nélkülöző kinevezését, hanem azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy fizetését a legmagasabb, nagyköveteknél is alkalmazott, 4,6-es szorzóval számítják ki. A párt felszólította a Külügyminisztériumot, azonnal vonja vissza a nevetséges kinevezést. 

Lapunknak Latttmann Tamás nemzetközi jogászt azt mondta, ilyen tisztségre általában nem ismert embereket választanak, ebből a szempontból mindenképp meglepetés Csiszár Jenő kinevezése, de

nincs szigorúan szabályozva, kit lehet kinevezni konzulnak, a politikai döntéshozóknak, a minisztérium vezetésének széles mérlegelési jogköre van.

Arra a kérdésre, mennyire helytálló a külügy érvelése, hogy a kiválasztott hozzájárulhat a külgazdasági eredmények javításához, Lattmann azt mondta: adott esetben ez is belefér a konzuli tevékenységbe. Aki az államot képviseli külföldön, annak az a dolga, amit a megbízója ad neki – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik