Közélet

Lázár: okafogyottá vált a népszavazás – Algyőn

Visszalépett a befektető, nem épül vegyi üzem.

Nem az olimpiai az egyetlen népszavazás, ami okafogyottá vált szerdán: Lázár János Algyőn egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy ne tartsák meg a vasárnapra tervezett referendumot, ami egy vegyi üzem építéséről szólt volna. Fölösleges lenne erre hárommillió forintot elkölteni – érvelt, miután a befektető visszalépett a beruházástól.

A Szeged melletti községben egy görög befektető épített volna háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzemet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a kormány támogatási szerződést kötött a befektetővel és kiemelt beruházássá nyilvánította az építkezést.

Ezek után civil kezdeményezésre – amihez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak – aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az embereket. Több mint ezerszázan gondolták úgy, hogy beleszólást kérnek a település ügyeibe, és ha egy ötezres közösségben ennyi embernek kételyei vannak, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta Lázár.

A kormány négy, lakott területtől távolabbi telket ajánlott fel, hogy a fejlesztést olyan helyen valósítsák meg, amely a lakosság számára elfogadható. A miniszter szerint „rejtély, miért ragaszkodott a polgármester és a leendő üzem területének tulajdonosa a kiszemelt helyszínhez”, és kérdés, milyen kapcsolat van kettejük között.

Lázár úgy vélte: a település vezetésének feladata lett volna a kompromisszum megteremtése, akár azzal, hogy az új helyszín miatti többletköltségek ellensúlyozására támogatást nyújt a vállalkozásnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik