Közélet

Örvendenek és félnek a szocik Botka háborús beszéde után

Gyurcsány Ferencet elküldte a sunyiba a hétvégén, ami bukást és sikert is hozhat az MSZP-nek. A DK lehet a sztoriban a nevető harmadik.

Rendkívül kemény beszédet tartott szombat délután Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki kőkeményen betámadta Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, a DK elnökét. Az Index arról ír, a szocialisták örülnek ennek, de tartanak is tőle, hogyha nem lesz baloldali összefogás, hogyan fognak körzeteket nyerni a DK nélkül.

Botka ezt mondta a 98 százalékkal újra pártelnöknek választott Gyurcsányról:

Aki a választók szemébe hazudott, tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia.

Az biztos a lap szerint, hogy ezentúl Botka nem lesz a baloldal közös kormányfőjelöltje, a DK nem fogja elfogadni, de ő se a Gyurcsány vezette DK-t. Egy MSZP-s vezető szerint a pártban megkönnyebbüléssel fogadták, hogy Gyurcsányt valaki végre elküldte. A kérdés az, ez hány szavazatot hoz, hányat visz.

A fő gond, hogy az egyéni körzeteket nem tudja a DK nélkül hozni az MSZP, szóval kell az összefogás.

Ha az esélyes körzetekben a szocialista jelölttel szemben indul egy DK-s is, akkor annak az lehet a vége, hogy egyik se nyerhet. A szocialisták is aggódnak emiatt, arra ők sem számítanak, hogy Gyurcsány visszavonulna. Molnár Gyula pártelnök ezért engedékenyebb is volt szombaton, mindenkit az “ebédlőasztalhoz” invitált.

A DK-ban felháborodást gerjesztett Botka beszéde, de maga Gyurcsány végül diplomatikusan reagált. A DK nem akar háborúzni, legfeljebb önállóan indul. És ha így sikerülne 5 százalék felett teljesíteniük, az már nagy siker lenne. A DK-sok szerint a szociknak nagyobb szükségük van a DK támogatására.

Egy MSZP-s szerint akkor lesz esélyük, ha Botka konfrontatív politikája miatt népszerűvé válik a párt. Ugyanis a DK mellett már az LMP, az Együtt és a PM sem akar összefogni. És akkor a Momentumról nem is esett szó. Ennyi balos jelölttel pedig bajosan fogják Orbán Viktort leváltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik