Közélet

Még mindig Milánóban vesztegel a magyar Sámándob

A 2015-ös milánói világkiállításra készült magyar pavilon még mindig áll, tavaly május végéig kellett volna lebontani, de új határidőt kaptak a magyarok, 2017. május 1-jét.

A szocialista Kunhalmi Ágnes a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot kérdezte arról, merre van a Sámándob, ekkor derült ki, hogy az még mindig Milánóban vesztegel.

Először arról szóltak a hírek, hogy az olaszok megtartanák a Sámándobot, de kiderült, hogy mégsem, hazaszállítják és Karcagon lesz lovas hagyományokat bemutató tér, ekkor költöttek plusz egymilliárdot a projektre. 650 millió forint csak a hazaszállítása.

Fónagy János mostani válasza szerint a pavilon üzemeltetési költsége a világkiállítás ideje alatt 90,5 millió forint volt, az azóta eltelt közel másfél év alatt mindössze 1,5 millió ment el. Az államtitkár szerint a Sámándob aktiválási értéke 1,75 milliárd.

Nógrádi, Orbán-rokon

A pavilonnal kapcsolatos feladatok ellátására a kormány a Kárpátok–Alpok Zrt.-t bízta meg, az ő havi fix költségük a kormány szerint nem éri el a 100 ezer forintot. Fónagy most azt írta, hogy az NFM nem áll szerződéses jogviszonyban a céggel, korábban ugyanakkor elismerte, a céget a tárca felügyeli, ők végzik a pavilon bontási, hazaszállítási és újraépítési feladatainak irányítását és lebonyolítását.

Korábban Szőcs Géza volt a világkiállítással megbízott kormánybiztos, azonban lejárt a mandátuma, a pavilon felelőse pedig a cégadatok szerint az 1,433 milliárd forintos alaptőkével létrehozott Kárpátok-Alpok Zrt, ahol a felügyelőbizottság elnöke tavaly év végéig az egyszerű ember biztonságpolitikai szakértője, Nógrádi György volt. Az Átlátszó pedig arról írt korábban, hogy szintén felügyelőbizottsági tag volt a miniszterelnökkel rokonságban álló Vitézy András, Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Vitézy László filmrendező fivére, a BÁV korábbi vezérigazgatója.

Karcag? Szombathely?

Egyelőre az sem biztos, hogy a pavilon Karcagra kerül, ugyanis az ottani polgármester nemrég a Magyar Nemzetnek erről csak annyit mondott, hogy „a tárgyalások és a szükséges egyeztetések folyamatban vannak.”

Ugyanakkor a Kárpátok–Alpoknak a fővárosi székhely mellett nem Karcagon, hanem Szombathelyen van telephelye és Hende Csaba korábbi miniszter (és szombathelyi szülött) korábban már belelátta a pavilonba a vasi megyeszékhely jelképét.

(Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik