Közélet

Még egymilliárdot ver el a kormány a sámándob-pavilonra

Karcagra kerül majd, a lovas hagyományokat mutatják be benne.

Az eddigi kiadásokon felül újabb egymilliárd forintot különített el a kormány arra, hogy hazahozzák Milánóból és Karcagon újra felépítsék a világkiállítás magyar pavilonját.

A pavilon tervezőinek szándéka szerint sámándobot formázott, de az elkészült épülettől ők is elhatárolódtak. Ennek ellenére abban is gondolkodott a kormány, hogy többet is építsenek belőle az ország különböző részein.

Az olasz sajtó novemberben arról cikkezett, hogy a kivitelező lefoglalta az építményt, mert nem fizették ki neki az egymillió eurós munkadíjat. Ehhez képest Szőcs Géza, a világkiállításon való magyar szereplésért felelő kormánybiztos óriási sikerről és elismerésről beszélt, azt állítva, hogy a világkiállítás szervezőinek annyira megtetszett a magyar pavilon, hogy elkérték.

Valójában mégis elszámolási vita állhatott a háttérben: a Világgazdaság azt írja, a bíróság a kormánynak adott igazat, így a pavilont hazahozhatták, és kormányzati döntés szerint Karcagra kerül, ahol a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatják majd be benne.

A pavilonra ráköltendő újabb egymilliárd forint fedezetét nem jelölték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik