Belföld

Egyre több magyar gyereket lopnak külföldre

Három év alatt kétszeresére, közel százra emelkedett az olyan ügyek száma, amikor egy vegyes házasságból született gyermeket az egyik szülő jogellenesen visz ki az országból „saját hazájába”.

Ezekben az esetekben alternatív vitarendezésre, mediációra – azaz a békés rendezés érdekében közbetítő bevonására – van szükség – tolmácsolta az igazságügyi miniszter szavait egy konferencián Kaleta Gábor, a tárca szóvivője. A globalizáció idején az országhatárok vagy eltűnnek, vagy veszítenek jelentőségükből, a migráció pedig olyan tömegeket mozgat meg, mint a népvándorlás óta talán soha. Ilyen körülmények között természetes folyamat, hogy mind gyakrabban találnak egymásra különböző nyelvű és kultúrájú férfiak és nők, családot alapítanak, gyermekeknek adnak életet.

Ha azonban a család felbomlik, és a felek nem barátként válnak el egymástól, az óriási kihívás az alapvetően nemzeti keretek között működő, egymástól eltérő igazságszolgáltatások számára.

A témára vonatkozó egyezmények és uniós szabályozás ismertetése mellett Kaleta Gábor azt mondta: az Európai Unióban folyó együttműködés e területen valódi hozzáadott értéket jelent akkor, amikor becslések szerint hétmillió uniós polgár nem a hazájában, hanem másik tagállamban él, és a válással végződő nemzetközi házasságok az unióban történő válások 16 százalékát teszik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik