Közélet
Budapest, 2016. november 29.
Palkovics László közoktatási államtitkár a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetõségérõl szóló vitában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 29-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Egy asztalhoz ült a kormány a diákokkal

24.hu
24.hu

2017. 02. 05. 16:26

Székesfehérváron ült össze a diákparlament, aminek jó pár javaslata volt a kormány felé. Van, ami teljesülhet is.
Korábban a témában:

Az Országos Diákparlament országos diáktanács felállítását kezdeményezi, hogy a parlament ülései között is folyamatosan képviselhessék a fontos ügyeket – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vasárnap Székesfehérváron, a diákparlament záró ülése után.

Palkovics László elmondta, a fiatalok 52 pontot fogalmaztak meg, közülük kettőt a diákparlament nem fogadott el. Utóbbiakat az államtitkár nem részletezte. Mint mondta, a felvetések között a legfontosabb az volt, hogy az oktatási tárca és a diákság képviselői ne csak néhány évente találkozzanak.

Sűrűbb ülések

Kiemelte még, hogy a diákparlament az eddigi három helyett kétévente ülésezne, míg a megyei diákparlamenteket évente rendeznék meg. Hozzátette, ezek támogatható javaslatok, de ehhez a finanszírozást és a jogszabályi hátteret a parlamentnek kell megteremtenie.

Az államtitkár az oktatás tartalmát felvető javaslatokról elmondta, hogy azok többsége az új Nemzeti Alaptantervbe is bekerül majd. Példaként említette a nyári szünidő hosszának rendezését vagy a mindennapos testnevelés órák átgondolását.

Természettudomány és menza

Palkovics megemlítette, hogy a javaslatok között voltak a középiskolák és a felsőoktatás közötti átmenet kérdései, mint a felvételi pontszámok számítása, a nemzetközi érettségi pontjainak beszámítása, ezeket a minisztérium támogatja. Jelezte, hogy a diákok felvetették a természettudományos oktatás minőségének javítását, ezt a kormány az Öveges-program folytatásával kívánja elérni.

Közölte, hogy szó esett a közétkeztetés minőségével kapcsolatos folyamatos visszajelzésről, illetve a jogosítvány megszerzésénél a KRESZ és egészségügyi tanfolyamok díjának állam általi átvállalásáról is.

Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy Székesfehérvár akár két év múlva is szívesen vendégül látja a diákok képviselőit, mint ahogy tette ezt most és három évvel ezelőtt is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.