Közélet

Hiába vitatta, ki kell fizetnie a tableteket a roma önkormányzatnak

Arra hivatkoztak, hogy az eszközök kiosztását nem lehetett nyomon követni, de a bíróság nem fogadta el az érvelést.

Az Országos Roma Önkormányzatnak ki kell fizetnie annak a 4500 táblagépnek az árát, amit hátrányos helyzetű diákok számára rendelt – így döntött elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék.

Az Albacomp tavaly perelte be az ORÖ-t, amely mintegy 70 millió forinttal tartozik neki. A bíróság a teljes tartozás és kamatainak megfizetésére kötelezte a szervezetet, amely nem tagadta, hogy nem fizetett, de különböző indokokra hivatkozva megtagadta volna a számla kiegyenlítését.

Az ORÖ jogásza arra hivatkozott, hogy a cég nem a szerződés szerint teljesített, és az eszközök kiosztását nem lehet nyomon követni. Azzal is védekezett, hogy azokat a tableteket, amelyeket a roma önkormányzat átvett, nem helyezte üzembe a cég.

Az Albacomp jogásza és stratégiai igazgatója azonban ezeket az állításokat tételesen cáfolta. A Magyar Nemzetnek elmondták: az ORÖ összesen 2000 gépet vett át a cégtől, további 2300-at pedig postán küldtek a hátrányos helyzetű diákoknak, ezen kívül 200 eszköz maradt az Albacompnál, vagyis a tabletek sorsa nyomon követhető.

Korábban az RTL számolt be arról, hogy az ORÖ 2014 nyarán hátrányos helyzetű diákokat hívott tanszerátadásra egy pécsi szakközépiskolába, ahol a tollak és füzetek mellé táblagépet is ígértek a tanulóknak. A gyerekekkel egy papírt is aláírattak, hogy átvették a készüléket, de azt mondták, csak később kapják meg őket. Végül fél évvel később valóban kiosztották a tableteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik