Belföld

Tűnnek el a pénzek a roma önkormányzattól, de milliárdokat töm bele az állam

Majdnem másfél milliárd forint becsurog a kasszába az Országos Roma Önkormányzathoz Orbán Viktor akaratából. Történik ez annak ellenére, mennyi eljárás folyik a szervezet ellen.

1,3 milliárd forint “speciális támogatást” ad az állam az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ), hogy konszolidálja a kétmilliárdos adósságát – írja a RomNet. A lap szerint a döntés megjelent a Magyar Közlönyben is.

A Kormány 1812/2016. (XII. 20.), az egyes civil és egyéb szervezetek támogatása forrásszükségletének biztosításáról szóló határozatát Orbán Viktor kormányfő jegyzi, a fenti összeget december 30-ig kell kifizetniük.

A lap szerint Farkas Flórián korábban már beszélt arról, hogy a kormány el fogja engedni a gyanús Híd a munka világába program 1,6 milliárdos adósságát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma méltányos megállapodást kötött az ORÖ-vel, így először havi 5 millió forintot kéne az önkormányzatnak visszafizetni, aztán jövő májusra a teljes összeget. Erre nem sok esély van az ORÖ ügyletei miatt.

Nyomozás folyik a szervezet ellen többek között jelenős értékre elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés miatt, és ez csak az adóhivatali lista, a rendőrségi és ügyészségi eljárások nincsenek benne. A nemrég elmaradt közgyűlést is meg fogja várhatóan tartani a szervezet, a képviselői pedig a hírek szerint ünnepelnek az állami segítség hírére.

(Kiemelt kép: Vajda László (b), Lakatos Oszkár (k) és Pongó Ignác küldöttek sajtótájékoztatót tartanak az ORÖ elmaradt rendkívüli közgyűlése után Budapesten, az ORÖ Dohány utcai székházban december 18-án. A 12 képviselő kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlésen a 47 fős testületből az elnök és 4 képviselő jelent meg, így a közgyűlés határozatképtelen volt. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik