Közélet

Botka: Nincs és nem lesz orbáni csoda

Programot hirdetett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, véget vetne a kibekkelés korszakának.

Az e heti 168 Órában jelent meg Botka László kormányfőjelölti programja. Az MSZP elnöksége szerdán döntött arról, hogy támogatja a szegedi polgármester miniszterelnök-jelöltségét.

Botka azt írja:

a Fidesz új feudalizmust épít, kiváltságos és alávetett kasztokat hoz létre, az urak és a cselédek országát.

Rámutat: az „Orbán-rezsimben” a gazdag elit tagjainak gyerekei magániskolákban vagy Svájcban tanulnak, az ország szegényebbik része számára pedig a versenyképtelen, vagy egyenesen a szegregált iskola az első és gyakran utolsó állomás. Szerinte

a magyarok borzalmas egészségi állapota vagy a PISA-felmérés katasztrofális eredményei gyászos összefüggésben állnak Mészáros Lőrinc meggazdagodásával.

„Nincs és nem lesz orbáni csoda”, „az ígért jólét csak Orbán kegyeltjei számára valósul meg” – vélekedik Botka, aki szerint a többieknek marad a szegénység, kilátástalanság, megalázottság, a szabadság korlátozása.

A legfontosabb feladatok közé sorolja az oktatás színvonalának radikális emelését, valamint olyan biztosítási csomagok létrehozását, amelyek a megfelelő lakhatás és étkezés hiányából, továbbá a betegségek és a munkahely elvesztéséből fakadó kockázatokat enyhítik.

Botka szerint a nacionalista populizmus előretörése részben a baloldal kudarcából adódik. A korábbi harmadik utas szociáldemokrácia, melynek fő hazai képviselője Gyurcsány Ferenc, nem tudta biztosítani a társadalmi felemelkedés lehetőségét a foglalkoztatás és az oktatás területén, és nem számolt kellően a modernizáció veszteseinek reménytelenségével sem – mutat rá.

Botka a nacionalista populistákat olyan fogorvoshoz hasonlítja, akik kezelés helyett átmeneti hatású fájdalomcsillapítót adnak a betegeknek.

Szerinte Magyarország akkor lesz sikeres, ha a „csak a legrátermettebb éli túl” elvét az „egy csónakban evezünk” mentalitás váltja fel. Esélyegyenlőséget, relatív vagyoni egyenlőséget és az egyenlő állampolgárság elveit hirdeti – szerinte a péknél, a postán vagy az orvosi váróban a miniszterelnöknek ugyanúgy ki kell várnia a sorát, mint bárki másnak.

Szerinte ez az elv súlyosan sérül, ha a „gyűlöletpropagandáért felelős miniszter” helikopteren jár szórakozni, vagy egy másik kormánytag szerint „mindenki annyit ér, amennyije van”, miközben „az általuk teremtett rendszerben tömegekre zárul rá a szegénység és a közmunka világa”.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje leszögezte:

ezentúl erkölcsi alapon kell politizálni, véget vetve az elvtelen kompromisszumok, a meghátrálás, a kibekkelés időszakának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik