Közélet

Civilcsuklóztatás: Izraelt kopírozzák Orbánék

Az Átlátszó értesülései szerint a kormány izraeli mintára alakítaná ki azt a jogszabálytervezetet, amely a vagyonnyilatkozat elkészítésére kötelezné a civil szervezetek vezetőit – írja a Magyar Nemzet, amely megszólaltatta Bodoky Tamást, a civil oknyomozó portál alapító-főszerkesztőjét.

A főszerkesztő a napilapnak elmondta: a knesszet által elfogadott törvény idén januártól hatályos. Előírja, hogy azoknak a civil szervezeteknek, amelyek forrásaik legalább felét Izraelen kívülről kapják, jelezniük kell minden hivatalos okmányukban és hirdetésükben, hogy külföldről kapnak pénzügyi támogatást.

Bodoky Tamás arra is rámutatott,

az izraeli jobboldali kormánynak ugyanaz az Arthur J. Finkelstein a tanácsadója, aki több alkalommal is segítette ötleteivel az Orbán-kormányt.

A Magyar Nemzet cikke szerint az izraeli törvény előterjesztői úgy gondolják, hogy a civil szervezeteket azért finanszírozzák főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe, és az emberi jogok hangoztatásának ürügyén idegen érdekeket képviseljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik