Közélet

Előválasztás: civilekkel együtt lépett a Párbeszéd

Az internetes előválasztás lehet a kulcsa egy jó értelemben vett populista ellenzék létrejöttének.

A Párbeszéd párt, az Online Nulladik Forduló és a Választói Mozgalom nevű civil szervezetek, valamint a Közösségi Digitális Eszközök alapítvány olyan felületet mutatott be, amely lehetővé teszi, hogy az interneten, anonim módon tartsanak előválasztást.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke azt mondta: az előválasztás nem lehet sikeres, ha csak pártok vesznek részt benne, és a választóknak is fel kell ismerniük, hogy

a politika nem kizárólag pártok, hanem az állampolgárok ügye is.

Hozzátette: ilyen értelemben populista ellenzéket szeretne létrehozni, olyat, amelynek politikája a résztvevők igényeire építkezik.

Magyar György ügyvéd az Online Nulladik Forduló képviseletében elmondta: kezdeményezésük célja, hogy olyan előválasztást bonyolítsanak le, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok maguk határozzák meg, milyen jelöltekre szavazhatnak a jövő évi parlamenti választáson. Ezzel

azt is elkerülnék, hogy a jelöltekről kizárólag pártpolitikai alkuk döntsenek.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy minden pártot szívesen látnak az előválasztáson.

Borz Miklós, a szervezet másik képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az előválasztás az egyetlen módja a civilek mozgósításának. Ez nélkülözhetetlen a kormányváltáshoz, a jelenlegi pártok önmagukban nem tudják megszerezni a szükséges többséget. Az esélyekkel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy

a rendszerváltás idején néhány hét vagy hónap alatt váltak ismert közszereplővé olyan személyek, akik később meghatározó politikusok lettek.

Vágó Gábor a Választói Mozgalom képviseletében kifejtette: a képviseleti demokrácia válságba került. Az előválasztás az első lépése lehet annak, hogy az állampolgárok visszaszerezzék a hatalmat, új rendszerváltást hajtsanak végre. A második lépés egy nemzeti minimum meghatározása, amit minden állampolgár el tud fogadni. „Magyarország nemcsak a Fideszé, hanem minden állampolgáré” – mondta, hozzátéve: pártállástól függetlenül kérnek mindenkit, hogy vegyen részt az előválasztásban.

Szabó Károly, a Közösségi Digitális Eszközök Alapítvány képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: a bemutatott rendszer segítségével az állampolgárok a személyes adataik teljes védelme mellett készíthetnek olyan digitális igazolást, amelynek segítségével bizonyíthatják, hogy az előválasztáson létező magyar állampolgárokként adják le voksukat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik