Közélet
Keszthely, 2016. május 12.
Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán 2016. május 12-én.
MTI Fotó: Varga György

Kiherélnék Magyarország ősi egyetemi karát

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 12. 29. 09:46

Keszthely önálló egyetemi kar nélkül maradhat, de Kecskeméttől Kaposvárig így járhatnak a mezőgazdasági karok a kormány új agrárképzési koncepciója miatt.
Korábban a témában:

1797 óta létezik a keszthelyi Georgikon, ami Európa egyik legelső mezőgazdasági felsőfokú szakképzőhelye volt. Azonban most gondban vannak Keszthelyen, mert a kormány agrárképzési stratégiája masszív összevonásokat hajtana végre. Ezzel a Georgikon is elvesztené önállóságát – írja a Magyar Nemzet.

A veszprémi Pannon Egyetem önálló karaként működő Georgikon helyzete miatt Veszprémben december 22-én rendkívüli szenátusi ülést tartottak. Január 6. lehet a következő fontos dátum, ekkor ül le Palkovics László oktatási államtitkár beszélni az érintettekkel.

Amúgy azzal indokolják a Georgikon beolvasztását a Szent István egyetembe, hogy kevés a felvételiző, nem biztosított a képzőhely fenntartása.

Ez a Georgikon vezetése szerint nem igaz, az oktatók és hallgatók létszáma is stabil a karon. Mindenesetre nem biztos, hogy meg tudják győzni az államtitkárságot és a kormányt, ami központosítani akar:

szükség van egy, a képzési terület egészét lefedő, kutatásokat összehangoló, nemzetközileg versenyképes agráregyetemre.

Ez a Szent István Egyetem lesz, de benne van a pakliban még egy hasonló mamut létrehozása is. A Szent István felemelkedésével elvesztené több más kar is az önállóságát: így járhatna a jegybank érdekkörébe került kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem, az egri központú Eszterházy Károly Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Kaposvári Egyetem ide passzoló karai is.

A debreceni, szegedi, soproni és győri egyetemek agrárkarai megúszhatják a beolvasztást, mert jó minősítéseket kaptak.

Az Együtt levélben és külön weboldalon kezdett tiltakozni, a keszthelyi városvezetés pedig nem reagált még a Nemzet megkeresésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.