Közélet

Andor Lászlót jelölheti miniszterelnöknek a baloldal

Andor László közgazdász lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje 2018-ban. A volt uniós biztos mellett nem csak a szocialisták, hanem a DK és az Együtt is kiáll – tudta meg a Magyar Idők.

Szocialista vezető politikusok szerint Andor

tiszta ember, munkásságát elismerik és nem keveredett botrányba az elmúlt évtizedek alatt.

A lap kiemelte, korábban az ellenzéki pártok azt nyilatkozták, hogy olyan emberre lenne szükség a miniszterelnöki poszton, aki egyrészt elhivatott politikai irányban, viszont nem támadható, és elismert szakember.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Andor 1998 óta az MSZP közgazdasági tagozatának vezetőségi tagja, 2005 óta a tiszteletbeli társelnöke. Főszerkesztője volt a neomarxista Eszmélet című társadalomkritikai folyóiratnak, 2005 és 2010 között a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagjaként tevékenykedett, 2010–2014 között az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosaként tevékenykedett.

Hétvégén választmányi ülést tartott az MSZP, ahol Molnár Gyula pártelnök hangsúlyozta, a 2018-as választás változást hoz a magyar politikai életben.

Hiller István, az országos választmány elnöke beszédében úgy fogalmazott,

az MSZP olyan Magyarországot szeretne, amely a tehetségről, a feljutás lehetőségéről és az esélyegyenlőségről szól.

 

Az MSZP november végén kidolgozott előválasztási koncepciót küldött a baloldali pártoknak. Eszerint mind a 106 választókerületben a választók döntenének a jelöltekről, ahogy a miniszterelnök-jelölt személyéről is. Korábban felmerült, hogy Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát indítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik