Közélet

Sándor Mária: magas fokú a korrupció a kórházakban

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 12. 16. 12:39

Korábban a témában:

A fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Máriával készített interjút a Librarius. Az egészségügyi dolgozó lehangoló képet fest a magyar egészségügy helyzetéről. Mint mondta, a fekete ruhás nővéreknek  minimális béremelést sikerült kiharcolni az egészségügyi dolgozók szűk rétegének.

Igenis, ez a mi eredményünk, mert ha mi nem húzunk fekete ruhát és nem demonstráljuk a tragikus helyzetet, a mai napig ülne a kényelmes székében mind a szakszervezet, mind a kamara. Ők ezt a ,,hullámot lovagolták meg”, és pozícionálták magukat

-mondta. Sándor Mária szerint a részleges béremelés újabb feszültségeket szült, hiszen az egészségügyben csapatmunkára van szükség.

Rettegés, kiszervezett takarítás, korrupció

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: november végén holttestet találtak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet egyik emeleti mosdójában. A holttest napok óta ott volt. Sándor Mária szerint naponta történnek tragédiák, a személyzet pedig retteg: sokakat csak hosszú idő után vesznek fel állandó szerződéssel, addig “tartják a szájukat”. A kórházak igyekeznek minél olcsóbb munkaerőt alkalmazni. A tragikus esettel összefüggésben elmondta:

A nővérke egyedül van 40 beteggel. Nem tud mindig mindenhol ott lenni. Ha egy beteg sokáig nincs az ágyában, elkezdi keresni a biztonsági személyzet. (Itt jelzem, újabb szándék a leépítésben, hogy spóroljunk: nem kell akkora biztonsági személyzet, le kell cserélni modern kamerarendszerre! Így fogunk megint a kisembereken spórolni, és a haver zsebébe pénzt tenni…) A biztonságiak keresik mindenhol, ilyen hidegben a kórház kertjében is.

Sándor Márai úgy látja: egy mosdó kieshet a látóterükből, de a mindennapi takarítás során a takarítószemélyzetnek észlelnie kellett volna a helyzetet. Azonban

a takarítószemélyzet is kiszervezett: napi 2-4 órára bejelentett, a többi csúszik a zsebbe. Szintén kényszerhelyzetben lévő, kihasznált ,,kisemberek”, akik sokszor naponta más-más helyen takarítanak. Aki az egészségügyben dolgozik, tudja, miről beszélek: a korrupció magas fokáról a magyar kórházakban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Female clothes on clothing rack. Pastel colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.