Közélet

Kész az iskolák jövő évi költségvetése

Érdekeltté akarják tenni az intézményeket a bevételszerzésben.

3-18 milliárd forint között lesz egy-egy tankerületi egység költségvetése a jövő évben – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökhelyettese a Magyar Időknek. Kotán Attila hozzátette: további 7 milliárd forintos általános tartalék áll rendelkezésre, amelyből pótlólagos támogatásokat tudnak majd biztosítani szükség esetén. Az iskolák működésének átvételére 55 milliárd forintot tettek félre.

December 31-én megszűnik az egységes, egy költségvetési szervként működő Klik, helyette 58 tankerületi központ és egy középirányító szerv, a Klebelsberg Központ működik tovább – közölte az elnökhelyettes. Elmondta: már júliustól e modell szerint működik a Klik, hogy felkészüljenek az új rendszerre.

Kotán rámutatott, hogy az iskolaigazgatóknak lehetőségük lesz részt venni az intézmény költségvetésének tárgyalásában, a tankerületi központoknak kötelességük lesz egyeztetni velük. „Érdekeltségi szabályzatot” is bevezetnek, amellyel az intézményeket érdekeltté akarják tenni többletbevételek termelésében, például a tantermek délutánonkénti bérbe adásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik