Közélet

Vekerdy: A szocializmusba nyúlik vissza a kormány családabajgató terve

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 12. 07. 16:22

Együttműködő és nem együttműködő szülőkre osztaná az embereket egy törvényjavaslat, ami ellen kézzel-lábbal tiltakozik a TASZ és a híres pszichológus is. Mert mi van, ha pocsék az óvónő?
Korábban a témában:

Ezek az autoriter állam reflexei.

Ezt Vekerdy Tamás pszichológus mondta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által készített videóban, amin a jelenlegi – csúfos kudarcot vallott – magyar oktatási rendszeren lamentál.

A szülői értekezlet az első kifogásolt dolog, aminek semmi köze a gyerek jólétéhez. Mindezt arra mondta Vekerdy, hogy a jövő héten szavaz az Országgyűlés arról a javaslatról, hogy a nem együttműködő szülőktől, akik veszélyeztetik a gyereküket, akár el is szakíthatják a gyereket.

Vekerdy szerint a “nem együttműködő szülő” az egy “gumifogalom”, mint a 30-as évek Moszkvájában a rendszer ellensége. Annak idején is bárki bemószerolta a szomszédját egy jobb szobáért is, szerinte ez a rendszer is az egymás ellen való uszításhoz vezethet. A szakértő felteszi a kérdést:

Mi van, ha egy rossz óvónő miatt egy szülő úgy dönt, nem viszi óvodába a gyerekét?

Ez a szülő már nem fog együttműködőnek számítani. Ez Vekerdy szerint egy “dilettáns és embertelen” intézkedés. Szerinte a “gyereknek a családjánál a helye” optimális esetben, de az új javaslat főleg vidéken ebbe belenyúlhat.

Az óvoda és az iskola az államnak a családba nyomakodó csápja.

Vekerdy ezt a szocializmusra mondta, de szerinte ez jöhet most vissza Magyarországon, az iskola egy felsőbb autoritássá válhat ismét. Szerinte jobb lenne szakszerűen felkészíteni az óvónőt, védőnőt, gyerekorvost arra, milyen jeleket láthat, miből veheti például észre az abúzust.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.