Közélet

Norvégiában találták meg a dachaui koncentrációs tábor két éve ellopott kapuját

Az ajtó egy udvaron hevert.

Alig több, mint két évvel ezelőtt, 2014 novemberében érkeztek hírek arról, hogy ismeretlen az éjszaka homályában egyszerűen ellopták a dachaui koncentrációs tábor kapujának százkilós, kovácsoltvas ajtaját, melyen ott állt a történelemből kitörölhetetlen mondat – Arbeit macht frei, azaz a munka szabaddá tesz. Az elkövetők személyére ideális esetben alig néhány nap alatt fény derült volna, de az évi nyolcszázezer turistát vonzó tábor ekkor még semmiféle biztonsági rendszerrel, így kamerákkal sem rendelkezett.

Norvégiában találták meg a dachaui koncentrációs tábor két éve ellopott kapuját 1

Az első, politikai foglyok számára nyitott tábor röviddel Hitler 1933-as hatalomra jutása után nyitotta meg kapuit, a felszabadító amerikai katonák 1945 májusi érkezéséig pedig közel kétszázezer fogolynak adott otthont hosszabb-rövidebb időre, közülük azonban minden ötödik már sosem térhetett vissza a családjához.

A kapu pénteken került elő a norvégiai Bergen külvárosában – jelentette be közös sajtótájékoztatóján a norvég és német rendőrség, akiket egy névtelen füles vezetett nyomra.

Norvégiában találták meg a dachaui koncentrációs tábor két éve ellopott kapuját 2

A bejárat ezen része egyébként korántsem az, amit az első foglyok a harmincas években készítettek, hiszen azt 1945-ben leszerelték, a tábor múzeumként való 1965-ös újranyitásakor pedig egy másolatot szereltek fel, a tett ettől viszont persze korántsem vált kisebb horderejűvé, így az elkövetők várhatóan pénzbírságra és börtönbüntetésre is számíthatnak.

Hasonló lopás korábban Auschwitz-Birkenauban is történt, ott 2009-ben vitték el a feliratot, mely néhány nappal később elő is került, a két svéd, illetve két lengyel elkövetőt pedig 2010 decemberében börtönbüntetésre ítélték.

A New York Times nyomán, fotó: Marit Hommedal/NTB Scanpix/AFP, Herma Silver/Aurimages/Prisma Archivo Fotografico s.l./Aurimages, Universal Images Group/GettyImages

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik