Közélet

Semjén már korábban odacsapott volna a románoknak

Szerinte a magyar kormánynak nincs felelőssége a magyar-román viszony romlásában.

Semjén Zsolt „tiszta lelkiismerettel” állítja, hogy a magyar kormánynak nincs felelőssége a magyar-román diplomáciai kapcsolatok romlásában. A miniszterelnök-helyettes Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökével tartott sajtótájékoztatót hétfőn a december 11-i romániai választásról.

Az Index emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter néhány nappal ezelőtt megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek Románia nemzeti ünnepén, amire Traian Basescu volt román elnök (köztisztséget jelenleg nem visel) azzal vágott vissza, hogy kijelentette: Románia a Tiszáig tart.

Semjén Zsolt úgy vélte, ha a magyar külpolitikát érheti bármilyen kritika a román viszonnyal kapcsolatban, az legfeljebb annyi lehet, hogy

korábban az asztalra kellett volna csapni.

Németh Zsolt nem válaszolt egyértelműen arra, hogy egyetért-e Szijjártó tiltásával, azt mondta, azért a külügyminiszternek kell vállalnia a felelősséget. Semjén pedig a romániai magyarság helyzetével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „a falhoz vagyunk állítva”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik