Külföld
Budapest, 2016. október 10.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016. október 10-én Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a kínai BYD 6,2 milliárd forintos beruházással hozza létre elsõ európai elektromos buszgyárát Komáromban, amelyhez a kormány 925 millió forint támogatást ad.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Érthetetlen Szijjártó tiltása a románok szerint

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 12. 01. 15:59

A külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának csütörtökön azt mondta, a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén. Szerinte furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon.

Megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon

– jelentette ki Szijjártó Péter.

A román külügyminisztériumot a Digi 24 román hírtelevízió reagáltatta csütörtökön a budapesti döntésre.

Egy ilyen döntést nehéz megérteni, annál is inkább, mivel egy ország értékei és nemzeti jelképei iránti tisztelet vitathatatlanul magának az Európai Uniónak és az atlanti közösségnek az alapértékei közé tartozik. Románia mindig is mélyen elkötelezett volt és marad ezen értékek tisztelete mellett

– fogalmaztak közleményükben.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét. 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.