Közélet

Az ELTE-hez kerül a BME gazdasági kara

Az oktatási államtitkárság fenntartóként kezdeményezi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kara 2017-től augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

Mint írták, a fenntartó álláspontja szerint a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább.

Kitértek arra is, hogy az egyetem a fenntartó kérése ellenére, az egyetemen belüli érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményként sem tudta megnyugtató módon rendezni a vitás helyzetet. Erre tekintettel az államtitkárság az érintett egyetemek szenátusához fordul, véleményüket kérve a fenntartói kezdeményezésről. A két egyetem közötti tárgyalásokkal a fenntartó Maruzsa Zoltán miniszteri biztost bízta meg.

Szakadnak

Októberben merült fel, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Ezt követően a Műegyetem szenátusa – beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is – egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre.

A 24.hu információja szerint az ELTE szenátusa összeült hétfőn, majd sajtóközleményt adtak ki, amiben azt írták, hogy december 12-én, egy újabb szenátusi ülésen tárgyalnak majd az integrációról. Az egyetem szakértői az elmúlt rövid időszakban megvizsgálták az integráció várható következményeit,

a vizsgálatok figyelembe vették, hogy az utóbbi több mint 15 év valamennyi jelentősebb felsőoktatási intézményrendszeri átalakításában folyamatosan jelen volt a fenntartói igény és az egyetemvezetési törekvés arra, hogy az ELTE képzési és tudományos portfóliója ebbe az irányba jelentősen bővüljön (ennek egyik lépéseként is értékelhető az ELTE Társadalomtudományi Kar nyitása az elméleti közgazdászképzés felé). Mindez az ELTE hatályos, a fenntartó EMMI által is jóváhagyott Intézményfejlesztési Tervében is szerepel, írták.

Sejteni lehetett

Vasárnap este a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi kara hosszú írást tett közzé, azt írják:

visszautasítjuk a BME rektorának a közelmúltban nyilvánosságra hozott, félrevezető, hangulatkeltő, Karunkat lejárató és megosztó nyilatkozatait.

Sokat elárul az is, hogy már az akkor megjelent cikkben az szerepel:

A Kar jövője a tét – úgy tűnik, hogy ez csak új keretek között biztosítható.

A GTK a BME egyik legtöbb pénzt termelő kara a villamoskar után, az egyetem költségvetése szerint 2014-ben a GTK 1,8 milliárd forintot tett a közösbe, egy évvel később pedig 1,4 milliárdot. Ha csak a tandíjakból befolyó pénzt vesszük, akkor a kar több mint 500 millió forintot szedett be így tavaly.

Az átszervezés során aggodalomra adhat okot az augusztus 1-jei dátum, a szeptemberben induló egyetemi szemeszter és a jelentkezők miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik