Közélet
szegénység (szegénység, gyerek szegénység, éhezés, lakhatás, megélhetési problémák, szegény)

Közel egymillió magyar él embertelen körülmények között

24.hu
24.hu

2016. 11. 25. 07:20

Korábban a témában:

Leginkább a keleti és a déli határ mentén elkeserítő a helyzet. Ezekben a térségekben magasabb a születések száma, de kedvezőtlenebb a halálozási arány is, magas a munkanélküliség, alacsonyak a bérek. A gyerekek közel fele szegényes körülmények között él az ország ezen részén, a képzett munkaerő folyamatosan költözik el a fejletlen vidékekről, ami tovább súlyosbítja a járások kilátástalan helyzetét, írja a Magyar Nemzet.

Összesen 197 járás van Magyarországon, ebből a fejlettségi rangsor legvégén szereplő, komplex programmal fejlesztendő 36 járás adja az ország területének ötödét. Itt lakik a hazai népesség egytizede, mintegy 982 ezer ember.

A legfejletlenebb járásokban száz lakásra 243 lakos jut, hússzal több mint országosan. Borsod és Szabolcs járásai vannak a legnehezebb helyzetben. Egy háziorvosra és házi gyermekorvosra 1693 lakos jut, 139-cel több, mint országosan. A borsodi járások fele, a szabolcsiak héttizede tartozik a legelmaradottabbak közé.

A legfejletlenebb járások átlagos népsűrűsége mindössze fele az országosnak. A legfejletlenebb járásokat az átlagosnál magasabb halandóság jellemzi: 2010–2014 között éves átlagban 14,4 halálozás jutott ezer lakosra, miközben országosan csupán 12,9. Ezeken a helyeken a 7 éves és annál idősebb népességének közel fele legfeljebb az általános iskolát végezte el, míg országosan ez csak a lakosság harmadára jellemző. A felsőfokú végzettségűek aránya mindössze 7,8 százalék, vagyis az országos átlag felét sem éri el.

Ezeken a részeken, aki talál munkát, az is nagyon keveset keres, egy adófizető átlagosan 1,4 millió forint után adózott, ami 30 százalékkal elmarad a több mint kétmillió forintos országos átlagtól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.