Közélet

A magyar félelmek toplistája más, mint a világé

Rabszolga(430x286).jpg (rabszolga, félelem, )
Rabszolga(430x286).jpg (rabszolga, félelem, )
Az emberek többsége világszerte úgy véli, rosszul mennek saját hazájában a dolgok, de mindenki mástól fél.

Az Ipsos 25 országra kiterjedő What Worries the World (WWW) felmérése alapján kijelenthető, hogy a legpesszimistábbak: Mexikó, Franciaország (89%) és Brazília (84%). A magyarok 82%-a elégedetlen a hazai helyzettel. Az olaszokkal azonos mértékben vagyunk borúlátóak, de a korábbinál is jobban aggódunk az egészségügy állapota miatt. Nemzetközi fronton a munkanélküliség a top spot – írja a cég.

Az összesített vélemények szerint a világban a munkanélküliség a legnagyobb gond (39 százalék), míg ez “csak” a magyar problémarangsor negyedik helyén szerepel (28 százalék). Ennél sokkal aggasztóbbnak tartják a magyarok – minden más országot megelőzve – az egészségügy állapotát (63%). Ezt a pénzügyi és politikai korrupció (53%), az elszegényedés, a társadalmi egyenlőtlenség (51%) követi. Utóbbiban szintén élen állva ezzel az országok között.

Irracionális félelmek

Peruban a bűnözés (75%), Törökországban a terrorizmustól való félelem (74%) vezeti a rangsort, míg a spanyoloknál a munkanélküliségtől félnek leginkább (71%), amit indokoltnak tűnik, hiszen a tanulmányban érintett nemzetek közül ott a legnagyobb a munkanélküliség (19%).

Az adatokból viszont kiderül, hogy a félelmek sokszor nem a tényekre támaszkodnak. Dél-Koreában a viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta (4%) ellenére 57% retteg attól, hogy elveszíti munkahelyét. Annyian, mint Dél-Afrikában, ahol a munkanélküliség 25%-os. A migráció a németeknél okozza a legtöbb fejtörést (38%), pedig a 2015-ös ENSZ adatok szerint Németországban alacsonyabb a migránsok aránya a népességben (15% alatti), mint sok más vizsgált nemzetnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik