Közélet

Elítélték a menedékkérőkkel való bánásmódról tudósító újságírót

Nyilas Gergely menekültnek adta ki magát, az ítélet szerint ezzel félrevezette a hatóságot.

Elítélte a Győri Járásbíróság az Index újságíróját, aki a menekültválságról készített oknyomozó riportot. Erről a Kisalföld számolt be.

Mivel a hatóságok egyetlen újságírónak sem adtak arra engedélyt, hogy bemutathassák, hogyan kezelik a magyarországi táborokban a menedékkérőket, Nyilas Gergely úgy döntött, kirgiznek adva ki magát elvegyül a menedékkérők között, és Ásotthalomnál elfogatta magát. Innen Győrig végigjárta a menedékkérők magyarországi útját.

A tavaly decemberi vádemeléskor az ügyészség úgy vélekedett, hogy a riport „nem tartalmazott semmi olyan tényszerű közlést, amit más sajtóforrásokból nem lehetett volna megismerni”, az újságíró benyomásait pedig nem tekintették közérdekű információnak. Ezzel szemben a szerdai tárgyaláson a bíró azt állapította meg, hogy

az újságíró a menekülthelyzetről hiteles riportot közölt érdemi információkkal,

hibázott viszont akkor, amikor Győrben nem leplezte le magát a hatóságok előtt. Mivel Nyilas Gergely oroszul mondta el adatait a tolmácsnak, és az elé helyezett lapot cirill betűkkel aláírta, elítélték a hatóság félrevezetése és közokirat-hamisítás miatt, de a lehető legenyhébb büntetést, a megrovást szabták ki rá.

Az újságíró ügyvédje azonnal fellebbezést jelentett be, a büntetőeljárás a Győri Törvényszéken folytatódik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik