Közélet

Vádat emeltek a menedékkérők helyzetéről tudósító újságíró ellen

Az Index munkatársa beépült a menekültek közé, mert máshogy nem lehetett megtudni, hogy bánnak velük. Az ügyészség szerint ez veszélyes a társadalomra.

Hiába próbálkoztak az újságírók az idei menekültválság közepette, senkinek nem sikerült hivatalos engedélyt szereznie a hatóságoktól, hogy bemutathassa, hogyan kezelik a magyarországi táborokban a menedékkérőket. Az Index munkatársa ezért nyáron menekültnek adta ki magát és tudósítást készített arról, hogyan bántak vele a hatóságok. A riport vegyes képet festett a helyzetről: volt benne szó kimerülten is emberségesen viselkedő, és magukból kivetkőzött, az embereket megszégyenítő rendőrökről egyaránt.

Az újságíró, Nyilas Gergely ellen viszont most vádat emelt az ügyészség. Az egyik feljelentő épp az Index állandó sajtólevelezője, Szűcs Imre volt, aki felháborodott a cikken, de hivatalból büntetőeljárást indított a rendőrség is. A gyanú szerint az újságíró megtévesztette a hatóságokat és közokirat-hamisítást is elkövetett. A Győri Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást és megrovásban részesítette Nyilast, de a határozat ellen az újságíró és ügyvédje panasszal élt, a sajtótörvény szerint ugyanis nem vonható felelősségre újságíró olyan jogsértésért, amit közérdekű információ megszerzéséért követett el, ha azt az információt máshogy nem lehetett volna megszerezni.

Nyilas és ügyvédje szerint a menedékkérők hatósági kezelése, az idegenrendészeti eljárás lefolytatása, a táborokban uralkodó körülmények igenis közérdekű információnak számítanak, de a hatóságok igyekeztek távol tartani az újságírókat attól, hogy megmutathassák, hogyan zajlik mindez. Ráadásul, noha közokirat-hamisítással vádolják az újságírót, nem írt alá semmilyen papírt.

Az ügyészség álláspontja szerint a riport nem tartalmazott semmi olyan tényszerű közlést, amit más sajtóforrásokból nem lehetett volna megismerni, az újságíró benyomásait pedig nem tekintették közérdekű információnak és az objektív tájékoztatásra jellemző stílusúnak. A határozat szerint az újságíró akkor is hozzájuthatott volna az információkhoz, ha a győri idegenrendészeti intézkedés előtt tárja fel, hogy újságíró. Csakhogy ebben az esetben valójában nem juthatott volna be a győri készenlétisek udvarán lévő zárt, börtönszerű épületbe és nem láthatta volna a családok celláit.

Az ügyészség szerint az újságíró cselekedete veszélyes volt a társadalomra. Az ügy bíróságon folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik