Közélet

Orvosi diagnózis: A liberalizmus károsabb, mint a háború

Eger-Istvan(650x433).jpg (Array)
Eger-Istvan(650x433).jpg (Array)
A MOK elnöke szerint nagyon nagy a baj, csak a béremelés kevés a közbékéhez.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondja, a módszer, ahogy a béreket emelik az egészségügyben nem a legideálisabb, de az elért eredmény így is komoly, hiszen szűk két év alatt 70 százalékkal emelkedik az orvoskar bére,

az más kérdés, hogy mihez képest.

Éger István szerint az orvosok itthon tartása, hazacsábítása az ilyen lépések további sorát követeli meg. Ha lesznek újabb „béremelési lépcsők” versenyképessé válhat a magyar orvosi pálya a V4-ek között. A MOK elnöke ugyanakkor teljesen értelmetlennek tartja az egyetemi kórházak létrehozását biztosítót törvénymódosítást.  

Kárt bőven okoz, pozitív hozadéka nincs, az alapvető problémát pedig, vagyis a rendszeresen újratermelődő kórházi adósságokat nem szünteti meg.

Szerinte a testidegen kancellári rendszer továbberőltetése semmi jóval nem kecsegtet.

Arról nem is beszélve, hogy erre az egészre nem volna szükség, ha enyhítenének a kórházak állandó és rettenetes forráshiányán.

Skandalum

A kötelező védőoltásokat csak papíron beadó orvosokról azt mondja, hogy az ő közösségükben is leképeződnek a társadalmi negatívumok.

Nem tagadható tehát, vannak közöttünk csalók is, nem negyvenötezer szent dolgozik az egészségügyben. A legnagyobb baj, hogy nem tudjuk őket fülön csípni, pedig aki ilyet tesz, azt azonnali hatállyal ki kellene utasítani az orvostársadalomból. Ez az egész ügy skandalum.

A hatóságoknak keményebben kellett volna fellépnie, már azt követően, hogy a téma nyilvánosságot kapott.

Rengeteg dologban keményen szigorítani kellene. Sajnos azonban ez az évszázad, ez a földrész és ez az ország nem ebbe az irányba megy. A liberalizmusnak nevezett szörnyedelem, amiben mindenkinek mindent szabad, de kötelessége semmi, nagyobb kárt okoz az európai társadalmakban, mint egy háború. Például az oltások be nem adása is ennek a folyamatnak az egyik következménye.

Mivel az emberek nem elég képzettek, Éger bűnös mulasztásnak nevezi, hogy nem kötelező az egészségtan oktatása. Ha az lenne, nem lehetne az embereket mindenféle ostobasággal megvezetni.

Káosz a fejekben, az egészségügyben

Az internet tele van a legkülönbözőbb tézisekkel a szektákon keresztül a varázslásig, amivel mindenki azt csinál, amit akar. Egészen addig, amíg a saját kárára teszi ezt, mert amint másnak is árt, ott a társadalomnak joga és kötelessége kellene legyen a beavatkozás.

Szakmailag ilyen kérdésekben „a vagy megszoksz vagy megszöksz elvnek” kell érvényesülnie, mert egy országban járványügyi védettség csak kellő szintű átoltottsággal van. A MOK-elnök borzasztóan érzi magát, mert az egészségügyben rettenetes káoszt érez,

amiben nemhogy arkhimédészi pontot, de annak keresési szándékát

sem látja. Emellett nem nagyon tudja, ki az, akihez fordulhatnának, hogy jelezzék,

csak a béremeléssel egyáltalán nem lehet közbékét elérni.

Kollégái rossz körülmények között, rossz hangulatban dolgoznak, a munkájukat meghatározó szabályok ugyanis hasznavehetetlenek, ha pedig próbálnak érvényt szerezni jogaiknak, megfélemlítik őket, aminek a betegellátás látja kárát. A kamara viszont – teszi hozzá elnöke – nem tudja kellően érzékeltetni, hogy nagyon nagy baj van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik