Élet-Stílus

Megússzák a csak papíron oltó orvosok

Vakcina-vedooltas(1)(960x640).jpg (Array)
Vakcina-vedooltas(1)(960x640).jpg (Array)
Az ÁNTSZ nem vizsgálja az ügyet, mondván, nincs konkrétum.

Bár nyílt titok, hogy van olyan házi gyermekorvos, aki pénzért nem adja be a kötelező oltást, mégis kiállítja a hivatalos oltási könyvet, az ÁNTSZ mégsem indít vizsgálatot, mert nincs konkrétum. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: bizonyítani ezt, tetten érni szinte lehetetlen az orvost.

Ez az oltásellenesek nagyon szoros összefonódását jelzi. Az a család, amelyik partner a csalásban, nem fogja bejelenteni az esetet, tehát az nem fog kiderülni soha.

Az ÁNTSZ nem indít vizsgálatot. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa az mondta: csak konkrét esetben ellenőrizhet az egészségügyi hatóság, de ilyenről nem tudnak. Az orvos szakmai, etikai hibát vét, okirat-hamisítást követ el.

A kötelező oltások beadása legtöbbször védőnő nélkül történik, így ők nem is tudhatják, hogy a vakcinát használta-e a házi gyermekorvos vagy sem – közölte Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. A védőnőnek a tájékoztatás és a dokumentáció a feladata, az is csak a körzetben lévő gyerekeknél.

Orvosetikailag sem elfogadható, a büntetőjog pedig szankcionálja az ilyen orvosi tevékenységet – közölte Dósa Ágnes orvos-jogász. Szerinte per hasonló ügyben még nem indult, pedig laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni, hogy a gyereknek beadták-e az oltást.

Tíz alatt lehet az ilyen orvosok száma

Legalábbis így becsülte a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke, aki szerint ezek a doktorok maguk is hisznek az oltásellenességben, küldetésüknek érzik, amit tesznek. Becslések szerint a lakosság másfél-két százaléka nem kapta meg a kötelező védőoltást, pedig a szülők ezzel nemcsak saját gyereküket veszélyeztetik, hanem társaikat is.

Az oltás életbevágóan fontos, hogy a súlyos, akár halálos fertőző betegségeket – mint a gyermekbénulás, szamárköhögés, diftéria, kanyaró – elkerüljék. Korábban az ombudsman is aggályosnak nevezte, hogy az interneten terjedő hamis információkra hivatkozva terjed az oltásellenesség.

Mint korábban megírtuk, Amerikában is több szülő utasítja vissza a védőoltásokat, mint tíz éve. Az Alabamai Egyetem kutatói 627 gyermekorvost kérdeztek arról, találkoztak-e olyan szülővel, aki ellenezte vagy késleltetni akarta az oltást. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, mi lehetett a szülők döntésének oka, majd az eredményeket összehasonlították egy 2006-os felméréssel.

Rengeteg a tévhit

Tíz év alatt 75 százalékról 87-re nőtt a vakcina-ellenesek aránya, de az oka sokban változott. Az új felmérésben azok a szülők, akik késleltetni akarták az oltást, gyakran arra hivatkoztak, hogy nem akarják, hogy gyermeküknek rossz közérzete legyen az injekció miatt. Sokan magyarázták döntésüket azzal a tévhittel, hogy a vakcina árthat a fiatalok immunrendszerének.

Az oltást teljesen visszautasítók körében az egyik legelterjedtebb indok az volt, hogy egyszerűen feleslegesnek gondolták a vakcinák használatát. Az oltásellenesek közt az így vélekedők aránya 10 százalékkal nőtt. Ugyanakkor ugyanennyivel csökkent az oltás és autizmus közti kapcsolatban hívők aránya, miután ezt az elméletet rengetegszer sikerült megcáfolni az elmúlt időben.

A kutatók szerint rengeteg egyéb magyarázat is állhat az injekció visszautasítása mögött. Az egyik ilyen, hogy manapság egyre ritkábbak azok a betegségek, amelyekre az oltásokat kifejlesztették.  Bár az adatokat az Egyesült Államokban vették fel, igen valószínű, hogy Európában is hasonlóan alakult a szülők vakcinákhoz való viszonya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik