Közélet
Wellington, 2016. november 13.
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a helyi magyar közösség tagjai körében az új-zélandi parlament épületében szervezett találkozón Wellingtonban 2016. november 13-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ádert evakuálták az új-zélandi földrengésben, majd egy fontos témáról tárgyalt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 11. 14. 09:31

Áder János köztársasági elnök a gazdasági együttműködés lehetőségeiről, a többi között a gyógyvizek hasznosításáról is tárgyalt John Key új-zélandi miniszterelnökkel, de az 1956-os magyar forradalomról szintén szó esett.

Gazdag

Áder János a megbeszélés után, helyi idő szerint hétfőn Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban nyilatkozott a közmédiának.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére vannak lehetőségek a két ország közötti gazdasági együttműködésre. Mind Magyarországnak, mind Új-Zélandnak kihívást jelent a növekvő vízhiány: egyre kevesebb vízből egyre nagyobb mennyiségű és jobb minőségű élelmiszert kell előállítani. Ez a mezőgazdasági kooperációra ad módot.

A köztársasági elnök szavai szerint mindkét ország gazdag termál- és gyógyvizekben, amelyek a gyógyhatáson túl geotermikus energia-hasznosítási lehetőséget is jelentenek. Előbbi területen Magyarország is komoly tapasztalatokkal bír, itt balneológiai együttműködésre nyílik alkalom. A geotermikus energia-hasznosításban azonban Magyarországon még “gyerekcipőben” jár, ezért Áder János az új-zélandi tapasztalatok megosztását kérte a miniszterelnöktől.

Kiteljesedés

Az elmúlt tizenöt-húsz évben Magyarország komoly szereplője lett az Európai Unióban az információs technológiai szektornak: sokan dolgoznak az iparágban és eredményesek a startup vállalkozások is, ezért a két ország ezen a területen is lát lehetőséget a kooperációra – emelte ki a magyar köztársasági elnök.

Áder János ezenkívül azt is fontosnak nevezte, hogy “kiteljesedjen” a diákcsereprogram. Azt mondta, sikeresek azok a kezdeményezések, amelyek keretében magyar diákok utazhatnak fél-egy évre Új-Zélandra dolgozni és tanulni, valamint fordítva. A tárgyaláson a két fél egyetértett abban, hogy érdemes megfontolni a program bővítését, több embernek biztosítani a lehetőséget.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Új-Zéland több mint ezer magyart fogadott be, új otthont, hazát adva nekik – hangsúlyozta Áder János. Hozzátette, nemcsak ezért mondott köszönetet tárgyalópartnerének, hanem azért is, mert sok magyar Új-Zéland akkori ENSZ-nagykövetének, Sir Leslie Munrónak köszönheti, hogy nem végezték ki hatvan éve. A politikus nagyon sokat tett azért, hogy a szovjet megszállás és a forradalom elfojtásának kérdése napirenden maradjon az ENSZ-ben, és ha Sir Leslie Munro nem lett volna annyira következetes és agilis, még több halálos áldozat lehetett volna.

Áder János azt is elmondta, a megbeszélésen Magyarország nevében kifejezte részvétét az új-zélandi földrengés áldozatai hozzátartozóinak.

Az országot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka rázta meg nagy erejű földrengés, Ádert is evakuálták. Ketten is meghaltak, a magyar delegáció tagjai azonban jól vannak.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.