Közélet
Pope Francis is surrounded by homeless as he prays during an audience with homeless and socially excluded people in the Paul VI hall on November  11, 2016 at the Vatican.  / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Ferenc pápa mintha a Tv2-nek üzent volna

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 13. 12:29

"Aggódni kell, amikor a lelkiismeret érzéketlenné válik, és nem veszi észre a mellette szenvedő testvért vagy a világ súlyos gondjait, amelyek ismétlődő refrénné válnak a tévéhíradókban."

 

Lelki rokkantságnak nevezte Ferenc pápa, hogy folyamatosan fejlődő világunkban egyre többen nem tudnak hozzáférni a fejlődés teremtette javakhoz. A katolikus egyházfő az európai fedél nélkülieknek a Szent Péter bazilikában mutatott be szentmisét. A Vatikánba hívott mintegy hatezer hajléktalan, szegény és rászoruló között volt a több mint 80 fős magyar csoport is.

Ferenc pápa homíliájában az emberi életnek azokról az értékeiről, igazi gazdagságairól beszélt, amelyek nem múlnak el.

Isten és embertársunk, ezek a legnagyobb javak, amelyeket szeretnünk kell. Minden egyéb – az ég, a föld, a legszebb dolgok, ez a bazilika is – múlandó.

Hangsúlyozta, hogy a “kirekesztett” emberek értékesek, nem haszontalanok. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy gyakran az embert selejtezik le a múlandó dolgokkal szemben. A pápa ennél is súlyosabbnak tartja, hogy korunk társadalma hozzászokott embertársaink leselejtezéséhez.

Aggódni kell, amikor a lelkiismeret érzéketlenné válik, és nem veszi észre a mellette szenvedő testvért vagy a világ súlyos gondjait, amelyek ismétlődő refrénné válnak a tévéhíradókban. 

Ferenc pápa “lelki rokkantságnak” nevezte, hogy a világban fontosabb a termelés, mint az ember szeretete. Szerinte korunk tragikus ellentmondása, hogy minél nagyobb a fejlődés, minél inkább szélesednek a lehetőségek, annál többen vannak azok, akik ezekhez nem tudnak hozzájutni.

Ez nagy igazságtalanság (…) nincsen béke annak a házában sem, aki jól van, ha nincsen igazság mindenki otthonában.

A pápa saját egyházát is arra szólította fel, hogy az elfelejtett, kirekesztett embereket helyezze “nagyító alá”. (A katolikusok megosztottságáról korábban egy kedden megjelenő kötet kapcsán Beer Miklós püspököt már idéztük. Ő teljes mellszélességgel a pápa mellett van, de pontosan tudja, mekkora az ellenállás a katolikus egyházon belül Ferenc pápával szemben. A váci megyés püspök nagyon tart attól, ha ez így folytatódik, még egyházszakadás is lehet belőle.) A katolikus egyházfő emlékeztetett rá, hogy az érdekek, kiváltságok, a hatalomhoz és a dicsőséghez való ragaszkodás helyett, mert az egyház

joga és evangéliumi kötelessége az igazi gazdagság, vagyis a szegények gondozása.

Az egyházfő a Vatikánba érkezett európai hajléktalanokkal tartotta az irgalmasság rendkívüli szentéve utolsó tömegtalálkozóját. Vasárnap egymás után zárulnak be a római bazilikák és a világ templomainak és kegyhelyeinek szentkapui. Az utolsót, a Szent Péter bazilikáét a pápa november 20-án zárja be. Ezt tavaly december 8-án nyitotta meg az egyházfő, és mintegy húszmillióan haladtak át rajta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.