Közélet

Ferenc pápa mintha a Tv2-nek üzent volna

"Aggódni kell, amikor a lelkiismeret érzéketlenné válik, és nem veszi észre a mellette szenvedő testvért vagy a világ súlyos gondjait, amelyek ismétlődő refrénné válnak a tévéhíradókban."

 

Lelki rokkantságnak nevezte Ferenc pápa, hogy folyamatosan fejlődő világunkban egyre többen nem tudnak hozzáférni a fejlődés teremtette javakhoz. A katolikus egyházfő az európai fedél nélkülieknek a Szent Péter bazilikában mutatott be szentmisét. A Vatikánba hívott mintegy hatezer hajléktalan, szegény és rászoruló között volt a több mint 80 fős magyar csoport is.

Ferenc pápa homíliájában az emberi életnek azokról az értékeiről, igazi gazdagságairól beszélt, amelyek nem múlnak el.

Isten és embertársunk, ezek a legnagyobb javak, amelyeket szeretnünk kell. Minden egyéb – az ég, a föld, a legszebb dolgok, ez a bazilika is – múlandó.

Hangsúlyozta, hogy a “kirekesztett” emberek értékesek, nem haszontalanok. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy gyakran az embert selejtezik le a múlandó dolgokkal szemben. A pápa ennél is súlyosabbnak tartja, hogy korunk társadalma hozzászokott embertársaink leselejtezéséhez.

Aggódni kell, amikor a lelkiismeret érzéketlenné válik, és nem veszi észre a mellette szenvedő testvért vagy a világ súlyos gondjait, amelyek ismétlődő refrénné válnak a tévéhíradókban. 

Ferenc pápa “lelki rokkantságnak” nevezte, hogy a világban fontosabb a termelés, mint az ember szeretete. Szerinte korunk tragikus ellentmondása, hogy minél nagyobb a fejlődés, minél inkább szélesednek a lehetőségek, annál többen vannak azok, akik ezekhez nem tudnak hozzájutni.

Ez nagy igazságtalanság (…) nincsen béke annak a házában sem, aki jól van, ha nincsen igazság mindenki otthonában.

A pápa saját egyházát is arra szólította fel, hogy az elfelejtett, kirekesztett embereket helyezze “nagyító alá”. (A katolikusok megosztottságáról korábban egy kedden megjelenő kötet kapcsán Beer Miklós püspököt már idéztük. Ő teljes mellszélességgel a pápa mellett van, de pontosan tudja, mekkora az ellenállás a katolikus egyházon belül Ferenc pápával szemben. A váci megyés püspök nagyon tart attól, ha ez így folytatódik, még egyházszakadás is lehet belőle.) A katolikus egyházfő emlékeztetett rá, hogy az érdekek, kiváltságok, a hatalomhoz és a dicsőséghez való ragaszkodás helyett, mert az egyház

joga és evangéliumi kötelessége az igazi gazdagság, vagyis a szegények gondozása.

Az egyházfő a Vatikánba érkezett európai hajléktalanokkal tartotta az irgalmasság rendkívüli szentéve utolsó tömegtalálkozóját. Vasárnap egymás után zárulnak be a római bazilikák és a világ templomainak és kegyhelyeinek szentkapui. Az utolsót, a Szent Péter bazilikáét a pápa november 20-án zárja be. Ezt tavaly december 8-án nyitotta meg az egyházfő, és mintegy húszmillióan haladtak át rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik