Közélet
Image: 73367190, Résztvevők az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport tüntetésén a Szabad sajtó úton 2011. október 23-án., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A többség szerint szabad a sajtó

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 11. 12:52

A többség fideszes. Ez derül ki a Századvég kutatásából.

A magyarok 60 százaléka szerint érvényesül a sajtószabadság az országban. A válaszadók harmada fejezte ki aggodalmát a kérdésben. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása kapcsán emlékeztetett rá, a médiapiac átalakulása nagy politikai vitákat váltott ki. Ennek legutóbbi példája a Népszabadság megszűnése körüli tiltakozás és a vita a sajtószabadságról.

Egy működő demokráciában mindig fontosak a viták az alapvető politikai szabadságjogok érvényesüléséről; ezért vizsgálták, mit gondol a közvélemény. A legújabb reprezentatív kutatás ezért két, egymással szembenálló állításról kérdezte a választókat, amely a sajtószabadság körüli vitákban megfogalmazódott.

A felnőtt lakosság 60 százaléka azzal ért egyet, hogy “Magyarországon érvényesül a sajtószabadság, mindenki megtalálhatja a sajtó jelenlegi kínálatából azt, ami az ő politikai nézeteinek, ízlésének megfelel”.  35 százaléka ezzel szemben úgy véli, “Magyarországon nincs sajtószabadság, ezt bizonyítja az olyan sajtótermékek megszűnése is, mint a Népszabadság”.

Öt százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. A sajtószabadság érvényesüléséről eltérő véleményen vannak a magukat bal- és jobboldalinak valló választók. A baloldaliak 81 százaléka szerint nem érvényesül a sajtószabadság, a jobboldaliak ezzel ellentétesen vélekednek: 85 százalékuk szerint Magyarországon működik a sajtószabadság.

A “középen álló és a bizonytalan szavazók” közt a többség szerint van sajtószabadság: 59 százalékuk, illetve 55 százalékuk vélekedik így. A cég szerint ez arról tanúskodik, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatos éles kritika és kétely “egy politikai értelemben jól körülhatárolt (…) kisebbség: a baloldali és liberális orientációjú állampolgárok körében talál támogatásra”.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt szavazói 60-80 százalékos arányban gondolják úgy, hogy csorbul a sajtó szabadsága, például a Népszabadság megszűnésével. Más társadalmi és választói csoportok azonban nem osztják ezt a vélekedést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.