Közélet
AppleMark

Nem találtak szexuális visszaélésekre utaló jeleket a Budapesti Javítóintézetben

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 11. 08. 19:32

A gyermekvédelmi főigazgatóság nem talált visszaélésre utaló jelet a Budapesti Javítóintézetben - tájékoztatta a szervezet vezetője az MTI-t kedden.
Korábban a témában:

Ahogyan korábban a magyarnarancs.hu értesülései alapján megírtuk: szexuális visszaélések történhettek a III. kerületi Szőlő utcai Budapesti Javítóintézetben. A rendőrség két nyomozást indított, bűncselekmény hiányában mindkettőt megszüntette. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: több vizsgálatot is lefolytattak, jelentős hiányosságot nem találtak, de hangsúlyozta, hogy a szexuális visszaélés megtörténtét csak akkor tudják megállapítani, ha a gyerek azt jelzi például a gyámjának vagy a gyermekjogi képviselőnek.

A portál úgy tudja, hogy az eljárást névtelen bejelentés alapján indították, amely szerint

több nevelő érintett lehet fogvatartottakkal szembeni szexuális visszaélésekben, de a fiatalok is erőszakoskodtak egymással.

Az MTI megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy két esetben, szexuális visszaélés és közfeladati helyzettel visszaélés gyanúja miatt indított nyomozás ismeretlen tettessel szemben. A szexuális visszaélés gyanúja miatt elrendelt nyomozást hétfőn, a közfeladati helyzettel visszaélés gyanúja miatt elrendelt nyomozást kedden bűncselekmény hiányában megszüntette.

Ha a gyerek nem szól…

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: augusztus végén jutott el hozzájuk egy 40 pontból álló névtelen bejelentés, amelyben a Budapesti Javítóintézetet érintő visszásságokat sorolt fel a bejelentő, köztük működési hiányosságokat, szexuális zaklatást, hivatali hatalommal visszaélést és korrupció gyanúját.

Mivel a bejelentésben nem szerepeltek nevek, a főigazgatóság három ellenőrzést indított: egy szakmait, egy esetleges korrupció megelőzésére vonatkozót és egy belső ellenőrzést. Az ellenőrzések jegyzőkönyvei szeptember vége és október közepe között érkeztek be, ezek szerint “komoly és jelentős hiányosságot” nem találtak – közölte. A jegyzőkönyveket az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az ombudsmani hivatalnak is elküldték.

A szexuális visszaélés gyanújáról Bátori Zsolt elmondta: ha a gyerek nem jelzi gyámjának vagy a gyermekjogi képviselőnek, akkor ők nem tudják megállapítani, történt-e ilyen. Ezt tehát a rendőrség vizsgálja majd ki, eljárásukhoz a főigazgatóság rendelkezésre áll. A többi “vádpontot” nem találtak indokoltnak – tette hozzá. Mivel a bejelentést ismeretlen tettes ellen fogalmazták meg,

senkit sem függesztettek fel a vizsgálatok idejére.

Bátori: ezek a legszorosabban ellenőrzött intézmények

Bátori Zsolt kitért arra, hogy a javítóintézetek a “legszorosabban” ellenőrzött intézmények: az ügyészség kéthetente ellenőrzi őket, az ombudsmani hivatal is rendszeresen száll ki ellenőrizni, de jogvédő civil szervezetek és a gyermekjogi képviselő is jelen van a rendszerben. A Budapesti Javítóintézet ráadásul élen jár abban, hogy külsős önkénteseket – egyetemistákat – von be – mondta.  Hivatalból a gyám, illetve a gyermekjogi képviselő, másrészt az ügyészség folyamatosan kapcsolatot tart a gyermekekkel, hozzájuk a fiatal közvetlenül fordulhat, ha bántalmazzák.

A javítóintézetek emellett technikailag is nagyon ellenőrzöttek: az egyes folyosókra külön beléptetés van, az egész épületet bekamerázták, és sok biztonsági embert is alkalmaznak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Budapesti Javítóintézettel kapcsolatban az utóbbi másfél-két évben sem külső, sem belső, visszásságra utaló jelzés nem érkezett – tette hozzá. Az intézmény az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni az értesülésekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.