Közélet

Etikai eljárás zajlik az ELTE-n Morvai Krisztinával szemben

Azért indult vizsgálat a jobbikos képviselő ellen, mert mentelmi jogára hivatkozva megzavarta a Budaházy-per ítélethirdetését.

Etikai vizsgálat indult Morvai Krisztinával szemben az ELTE jogi karán – tudta meg az atv.hu. A Jobbik EP-képviselője, aki egyben egyetemi docens, egy bejelentés szerint az intézményhez méltatlanul viselkedett Budaházy György és társai tárgyalásán.

Az ELTE etikai kódexe szerint bármely egyetemi polgár tehet bejelentést egy másik egyetemi polgár ellen, ha feltételezhető, hogy megsértette a vállalt kötelességeit. Ilyen lehet az emberi méltóság tisztelete vagy az egyenlő bánásmód megsértése, valamint az ELTE tekintélyének és jó hírének sérelme.

Az augusztus végén lezajlott tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék bírája sikertelenül próbálta rendre utasítani a tárgyalótermet megtöltő, hangosan bekiabáló sokadalmat. Az egyik hangadó Morvai volt, aki nem volt hajlandó elhagyni a helyiséget, mondván, uniós képviselőként mentelmi jog védi a rendőri intézkedéssel szemben.

A jobbikos politikus azt mondta az atv.hu-nak, hogy írásban közölte védekezését, mert nem hajlandó semmilyen bizottság előtt vádlottként megjelenni. Bizarrnak és nevetségesnek tartja, hogy egyetemi kollégák egymást vonják felelősségre olyan dolgokért, amelyek nem érintik közvetlenül az egyetem működését.

Azt mondta, azért avatkozott be a tárgyalás menetébe, mert hivatali visszaélést tapasztalt, szerinte a bíró előre megkapta az ítéletet. Meg van győződve arról, hogy nemhogy nem sértette meg az egyetem etikai kódexét, hanem jó példával járt elöl diákjai és kollégái irányába. Mivel nem vezető, nincs honnan kizárni és nincs mitől eltiltani, a vele szemben alkalmazható intézkedést azonban kifejezetten kéri is, vagyis azt, hogy az intézmény honlapján hozzák nyilvánosságra a vele kapcsolatos döntést és annak körülményeit.

Korábban hasonló módon marasztalták el a századvéges G. Fodor Gábort az általa főszerkesztett portálon megjelent, az emberi méltóságot semmibe vevő bejegyzések miatt. Ő úgy döntött, otthagyja az ELTE-t ennek következtében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik