Közélet

Nem zavarja a Molt, hogy körözött milliárdos cégével szerződött

A Ghaith Pharaon által vezetett vállalattal kötött megállapodásra üzleti, és nem erkölcsi kérdésként tekintenek.

A Mol Nyrt. nem vizsgálja felül azt a szerződést, amelyet egy olyan pakisztáni olajcéggel kötöttek, amelynek elnöke és igazgatósági tagja Ghaith Pharaon – erről a Magyar Nemzet írt hétfői számában. A szaúdi milliárdost 1991 óta körözik az amerikai hatóságok, az elmúlt hetekben azonban nyilvánosságot kapott, hogy 2014-ben magyar vízumot kapott, és több magyarországi ingatlant vásároltak érdekeltségei, egyebek mellett a miniszterelnök Cinege utcai házának szomszédságában.

Pénteken azt írtuk, hogy Algériában távollétében hat év börtönre ítélték Ghaith Pharaont, akit Orbán Viktor „Pharaon professzorként” emlegetett a parlamentben, amikor arról beszélt, hogy az üzletember tevékenysége a kormány szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

A Mol Nyrt. kommunikációs igazgatója most azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a Pakistan Oil Fields Limiteddel kötött megállapodást nem befolyásolja Pharaon nemzetközi körözése, mert arra nem morális, hanem pakisztáni üzleti kérdésként tekintenek. Szerinte az csak másodlagos, személyzeti kérdés, hogy ki a társaság elnöke.

A lap emlékeztet, hogy a magyar olajvállalat azt hirdeti magáról, hogy a becsületesség és átláthatóság a legfontosabb értékek közé tartozik számára, és szerződésbontást is kilátásba helyeznek azokkal szemben, akik megsértik antikorrupciós alapelveiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik