Közélet

Sértő volt Rogán leparasztozása

Megsértették a magyar gazdákat - tudatta Fazekas Sándor.

Az Országgyűlés október 10-ei ülésén – aminek legfőbb témája Rogán Antal helikopterezése volt – többször is elhangzott a „paraszt” szó. Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője jelezte, problémája neki nem magával a szóval van, hanem azzal, amilyen kontextusban használják.

Ledegradálták a magyar parasztságot a Parlamentben?

Ezt kérdezte, miközben jelezte, a kormánypárti politikusok és az MSZP képviselői is komolyan megsértették a magyar parasztságot, amit a földművelésügyi miniszter szó nélkül hagyott. Ezért arról kérdezte Fazekas Sándort,

miért nem emelte fel hangját az ülésnapon, a magyar parasztságot ért sértő kijelentések miatt? Miért nem jelezte Kövér László Házelnök Úrnak, hogy számos, a parasztságot sértő kijelentés hagyta el a képviselők száját?

A miniszter azt válaszolta, hogy azért nem tiltakozott, mert neki

nem okozott meglepetést, hogy a baloldal újfent megsértette a magyar gazdatársadalmat, hiszen régi hagyományai vannak ennek.

Úgy vélte, minden maradt a régiben, a „Földet a gazdáknak” program idején még oligarcháknak bélyegezték a földműveseket, most pedig már leplezetlenül parasztoznak. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy gyanús szemükben a vidéki kisgazda, amely a magyar hagyományokhoz és jó szokásokhoz ragaszkodó népréteg.

Hazaszerető, dolgos emberekről beszélünk, akik az ő gyalázkodó szájukba is kenyeret adnak.

Ez a politikai nyelv olyan méltatlan a Tisztelt Ház szelleméhez és egy agrárország történelméhez, hogy ő földművelésügyi miniszterként nem is akar erre a szintre süllyedni, asszisztálni egy ilyen nemtelen eseményhez.

A nevezetes parlamenti ülésen egyébként – információink szerint – Rogán Antal a kormányfő utasítására ismerte el, hibázott, amikor helikopterrel ment Szabó Zsófi esküvőjére.

A Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség egyébként korábban közleményben reagált arra, hogy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Rogánhoz intézett megszólalásában pejoratív értelemben használta a “paraszt” szót. A képviselő október 10-én így fogalmazott:

ön még 2014-ben még azt mondta, hogy parasztgyereknek született. Parasztnak születni nem szégyen, parasztul viselkedni igen, Miniszter úr! Miniszter úr, arra amerre ön le tetszett szállni, abban a megyében azt mondják, hogy nem mindegy, hogy viselkedése, vagy foglalkozása paraszt az embernek.

A szövetség szerint “a magyar parasztságnak a magyar történelemben, kultúrában betöltött szerepe, sok százéves nemzetfenntartó múltja mindenképpen tiszteletet érdemel”. A képviselőnőt bocsánatkérésre szólították fel „a magyar parasztság megsértéséért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik