Közélet

Ha politizálnánk, szétesnénk – mondja az MTA elnöke

Lovász László szerint nem igaz, hogy ne foglalkoznának a társadalmi folyamatokkal.

Ha a Magyar Tudományos Akadémia politikai viták színterévé válna, akkor szétesne, és többé nem tudna igazi, tudományosan megalapozott, kiegyensúlyozott álláspontot kialakítani

– mondta Lovász László, a testület elnöke a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján. Ezzel arra a nyílt levélre reagált, amelyet 28 tudós írt alá azt kérve, hogy az MTA vegyen részt olyan össztársadalmi jelentőségű kérdések feltárásában, mint az oktatás vagy az egészségügy helyzete.

Foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel. Számos olyan kutatás zajlik például a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, amelyek a jelenleg zajló társadalmi folyamatokkal kapcsolatosak

– jelentette ki. Azt is mondta, nagyon sajnálja néhány külső tagjuk elvesztését, és fontos minden egyes kutató véleménye, de az akadémia politikai kérdésekben nem alakít ki testületi véleményt.

Az elmúlt hetekben több neves külföldi tudós is lemondott tiszteletbeli MTA-tagságáról, kifogásolva, hogy a testület nem emeli fel szavát a politikai fejlemények kapcsán. (MTA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik