Belföld
Budapest, 2015. november 12.
Lovász László, Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke dolgozószobájának elõterében 2015. november 10-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MTA vezetése nem akar politizálni

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 17. 07:02

De határozottan szállnak szembe a kormánnyal például a génmódosított növények kérdésében.

A Magyar Tudományos Akadémia politikai kérdésekben nem alakít ki testületi véleményt – ezt mondta a kormánypárti Magyar Időknek az MTA elnöke.

Lovász László arra reagált, hogy 28 kutató nyílt levélben kérte, hogy az MTA vezetése kötelezze el magát amellett, hogy a magyar társadalom égető kérdéseiről, a végbemenő antidemokratikus folyamatokról tudományos feltáró munkát végezzen és vitasorozatot kezdeményez.

Az elnök azt mondta: tanulmányozza a levélben foglaltakat, de figyelembe kell venni, hogy az Akadémia nem politikai szervezet. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy lesz olyan helyzet, amikor mégis megszólalnak, de

reméli, hogy erre nem kerül sor.

Szerinte az is előfordul, hogy az MTA nem nyilvános csatornákon keresztül jelzi, ha valamit máshogy kellene végrehajtani, vagy éppen valamit tenni kellene. Szerinte szó sincs arról, hogy a kormány a folyamatos fejlesztésekkel megvette volna az Akadémia lojalitását, amikor kell és tudományosan megalapozott, akkor tiltakoznak.

Továbbra is erőteljesen hangsúlyozzuk például, hogy tévedésnek tartjuk a génmódosított növények hazai termesztésének alkotmányos tilalmát

– jelentette ki. A Hóman Bálint-ügyről pedig azt mondta: általánosságban az a véleménye, hogy utólag ne változtassanak senki tagságán, minden intézménynek megvan a maga története, amelyben lehetnek „nem túl dicsőséges fejezetek”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.