Közélet

Megvannak a kormány strasbourgi bírójelöltjei

Pályázaton választották ki őket, miután több szervezet tiltakozott a jelölés átláthatatlansága miatt.

Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Paczolay Pétert és Schanda Balázst jelöli a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírói posztjára – közölte az Igazságügyi Minisztérium.

A pozíció 2017. február elsején üresedik meg, betöltésére pályázatot hirdettek. Ennek elbírálására az igazságügyi tárca szakmai bizottságot állított fel „a hazai jogásztársadalom nagy tekintélyű képviselőiből”. A kormány szerdai ülésén támogatta a bizottság döntését, és benyújtotta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének.

Füzi-Rozsnyai Krisztina az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Kara Közigazgatási Jogi Tanszékének habilitált egyetemi docense. Dolgozott az Alkotmánybíróságon, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának Hatósági Főosztályán, majd tudományos főtanácsadóként a Kúria Közigazgatási Kollégiuma mellett. 2015 eleje óta a közigazgatási perrendtartás kodifikációs munkálatait vezeti, miniszteri biztos.

Schanda Balázs egyetemi tanár az alkotmányjog és az egyházjog nemzetközileg is elismert professzora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Alkotmányjog Tanszékének vezetője, 2007-től 2013-ig a kar dékánja is volt.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (AB) korábbi elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatala volt vezetője, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, jelenlegi római nagykövet.

Korábban a kormány Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt jelölte a posztra, de több civilszervezet tiltakozott amiatt, hogy a kormány átláthatatlan módon választotta ki őket. Végül a jelölést visszavonták, és meghirdették a most zárult pályázatot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik