Titokban választotta ki a magyar kormány, kiket jelöl strasbourgi bírónak

Civil szervezetek tiltakoznak, mert a kiválasztási folyamatban nagyon fontos lenne az átláthatóság és nyilvánosság.

Új magyar tagja lesz jövőre az Emberi Jogok Európai Bíróságának, mert lejár a most hivatalban lévő Sajó András megbízatási ideje. Három jelöltet kell állítanunk, közülük választják ki az európai országok, hogy ki csatlakozzon a strasbourgi testülethez. A kormánynak már megvannak a jelöltjei, de nem árulják el, hogy kik azok – írja az Átlátszó.

Várják a választ

A strasbourgi bíróság voltaképpen egy európai legfelsőbb bíróság – akinek a nemzeti bíróságok nem adnak igazat az ügyében, az még mindig reménykedhet abban, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága másképp dönt. A testület 47 ország 800 millió polgárának emberi jogai felett őrködik.

A hivatalos jelölés előtt még van egy kör: a Tanácsadó Panelnek nevezett bizottság nem nyilvános előzetes véleményt ad a kormányoknak a jelölni tervezett személyekről. A kormány ennek a testületnek már elküldte a három jelöltjének nevét, most a választ várják.

Kínos üzenet

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 2009-ben olyan határozatot hozott, amelyben azt javasolja a tagállamoknak, hogy minél nagyobb nyilvánosság mellett, kiszámítható szabályok mentén válasszák ki a bírójelölteket, hogy ezzel is növeljék a testület függetlenségét és tekintélyét. A határozatban az is szerepel, hogy ha a lista nem jelent igazi választási lehetőséget (például csak az egyik jelölt felel meg a követelményeknek), a közgyűlésnek el kell utasítani a listát, ahogy akkor is, ha a hazai kiválasztási folyamat nem volt tisztességes és átlátható.

A bírók nem csak a saját országukat érintő ügyekben ítélkeznek, hanem bármely ország ügyében eljárhatnak, így nem mindegy a többi országnak, hogy kit jelöl egy adott állam bírónak. Korábban a szlovák és az azeri jelölteket is visszautasították már alkalmatlanság miatt, ami azért is kínos, mert azt üzeni, hogy egy ország nem tud három olyan jogászt jelölni, akinek a szakértelme és függetlensége is megvan.

Döntéselőkészítő adat

Júniusban tizenegy magyar szervezet – köztük az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Transparency International – tiltakozott Trócsányi László igazságügyi miniszternél amiatt, hogy a magyar kormány teljes titokban választotta ki azt a három jelöltet, akinek nevét elküldte a Tanácsadó Panelnek. A szervezetek szerint ez kockázatos is, mert már csak a titkolózás miatt is visszadobhatják a magyar bírólistát.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylésére az igazságügyi minisztérium azt válaszolta, hogy „döntéselőkészítő adatról” van szó, így nincs lehetőség a bírójelöltek neveinek kiadására. Hozzátették, hogy a végleges, a Parlamenti Közgyűléshez benyújtott jelöltlistát nyilvánosságra fogják hozni.

A bírójelölés folyamatáról annyit árultak el, hogy „a magyar Kormány bírójelölési eljárása megfelel mind nemzetközi jogi kötelezettségeinek, mind az 1990 óta fennálló magyar gyakorlatnak”.

Ajánlott videó mutasd mind

Kvangdzsu, 2019. július 21.
Hosszú Katinka a 200 méter vegyesúszás elõfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. A szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója 2:07.02-es idõvel ért célba.
MTI/Kovács Tamás

Vizes vb: Hosszú Katinka úszásán elámult a világ

Kvangdzsuban az úszók is megkezdték a versenyzést magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Háromszoros olimpiai bajnokunk mindjárt elképesztő időt repesztett, de Késely Ajna is egyéni csúccsal jutott fináléba, míg a férfi gyorsváltó olimpiai kvótát szerzett..

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73909079, BŠnkitů fesztivŠlon, Place: BŠnk, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.