Közélet

Szijjártó Péter tiszteletbeli karibi lett

szijjártó eu (Array)
szijjártó eu (Array)
A szabadkereskedelem és a globalizáció nagy barátja lett az eddig a hazája önállóságát védő magyar külügyminiszter. Szijjártót épp a karibi térségbe küldték nyaralni, hogy segítsen a magyar vállalkozóknak.

Alig bukott el a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi szerződés, Szijjártó Péter (aki az LMP mai közleménye szerint egy követ fúj Jean-Claude Junckerrel!) bejelentette Santo Domingóban: a latin-amerikai és karibi országokkal is egyezményeket kell kötnie az Európai Uniónak.

Szijjártó azért van a Dominikai Köztársaságban, mert az EU, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) külügyminisztereinek találkozóján vesz részt, itt 13 ország képviselőjével beszélt. A déli nyitást fényezve elmondta, a térségben nagy szükség van a magyar tapasztalatokra vízgazdálkodási és városüzemeltetési téren, az informatikában és persze élelmiszerekben.

A globalizációt úgy tűnik, tűmogató Szijjártó közölte, Magyarország arra szólította fel az EU-t, hogy még novemberben írja alá a szabadkereskedelmi megállapodást Ecuadorral, és gyorsítsa fel a Mercosurral, a kereskedelmi akadályok lebontását célzó, Brazíliát, Paraguayt, Uruguayt, Argentínát és Venezuelát tömörítő csoporttal folytatott tárgyalásokat. Ezzel nincs vége, Mexikóval és Chilével is kiterjesztené az együttműködést.

Mindez persze a térségben esetleg megjelenő magyar cégeknek lenne jó. Hogy még jobb legye, jönnek az új követségek: a magyar kormány arról döntött, hogy 2017-ben nagykövetséget nyit Peru és Kolumbia fővárosaiban, kibővíti a tiszteletbeli konzuli hálózatát, illetve a térségben működő valamennyi külképviseletre kihelyezte a gazdasági diplomatákat. Sőt, Magyarországot felvették megfigyelőnek a Csendes-óceáni Szövetségbe is (Alianza del Pacífico, AdP) – közölte a Külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik