Közélet

Szijjártó Péter elképedt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 08. 12:32

Elképesztő a Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos által kedden bejelentett javaslat a bevándorlási helyzet ügyében, ezért azt Magyarország visszautasítja, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

A miniszter, aki a kínai Ningbóban részt vesz a kínai és kelet-közép-európai kereskedelmi miniszterek találkozóján, arra reagált, hogy Dimitrisz Avramopulosz keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján bejelentette: az európai kék kártya rendszer reformjával és a hatékonyabb integráció segítésével a legális migráció lehetőségét teremtené meg az EU.

Elmondta: az Európát elérő menekültáradat arra készteti az uniót, hogy megteremtse a legális bevándorlás feltételeit mindazoknak, akik munkához akarnak jutni a kontinensen. A hatékonyabb integráció és a könnyebb munkához jutás megteremtése érdekében elsősorban az unión kívüli, harmadik országokból érkező, magasan képzett munkaerőnek lesz elérhető az európai kék kártya rendszere, magyarázta a biztos.

Szijjártó Péter kifejtette: az ilyen javaslatokkal az Európai Bizottság “egyre inkább azt a benyomást kelti, mintha Európa vesztét akarná”, hiszen ezek nyomán Európát bevándorlók újabb tömegei áraszthatják el. Az ilyen javaslatokat meghívásként értelmezik a bevándorlók és az embercsempészek is.

Úgy vélte, itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Bizottság végre ne azon dolgozzon, hogy miként növelje az Európára nehezedő bevándorlási nyomást, hanem azon, hogy csökkenjen ez a nyomás.

A külügyminiszter szerint ráadásul nemcsak elképesztő, hanem értelmetlen is ez a javaslat, mert az Európai Unió legtöbb tagállamában van munkanélküliség. Ugyan Magyarországon 2010 óta folyamatosan csökken a munkanélküliség, de a magyar kormánynak továbbra is az az elsőszámú célja, hogy magyar embereknek adjon munkát, nekik teremtsen munkahelyeket. Hozzátette: ezt a célkitűzését a jövőben sem adja fel a kormány.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindezek fényében Magyarország a lehető leghatározottabban visszautasítja az Európai Bizottság javaslatát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.