Közélet

Nyolcadára csökkentették a Kétfarkú Kutya Pártra kirótt bírságot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 18. 18:00

A népszavazási mobilalkalmazás miatt kell fizetniük.

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, amelyet azért róttak ki, mert szerintük a Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszavazásra készített mobilalkalmazása sértette a választás tisztaságát. Az applikáció azt tette lehetővé, hogy a felhasználók fényképet készítsenek érvénytelen szavazatukról és másokkal megosszák.

A választási bizottság két alkalommal tárgyalta az ügyet, másodjára azután, hogy az első határozat ellenére is használták az alkalmazást a népszavazás napján. Emiatt a bizottság jobbikos delegáltjának kezdeményezésére, a kormánypárti delegáltak támogatásával 832 500 forint bírságot is kiszabtak a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra.

Mivel a párt fellebbezett, a Kúria október 10-én döntött az első határozat felülvizsgálatáról, kimondva, hogy az alkalmazás nem sértette a szavazás titkosságát, és nem alkalmas a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására. Ugyanakkor azt állapították meg, hogy az applikáció a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik, a szavazólap ugyanis arra való, hogy a szavazásra feltett kérdésben véleményt nyilvánítsanak, ezzel ellentétes, ha lefényképezik és közzéteszik.

A választási bizottság második, pénzbírságról szóló határozatának felülvizsgálatáról kedden döntöttek, hasonló érveléssel. Megállapították azt is, hogy a választási bizottság tévesen hivatkozott ismétlődő jogsértésre, mert az első határozat még nem volt jogerős a döntés idején. Ezek alapján százezer forintra mérsékelték a kiszabott bírságot, az ítélet jogerős.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.