Belföld
Budapest, 2016. szeptember 23.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) az október 2-i kvótareferendumon érvénytelen szavazatra ösztönzõ plakátja Budapesten a Hungária körúton 2016. szeptember 23-án. Október 2-án lesz a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban kiírt népszavazás (kvótareferendum).
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Kúria szerint nem volt súlyosan jogsértő a Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazása

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 10. 19:41

Pedig a Jobbik és a kormánypártok delegáltjai lelkesen szabtak ki pénzbüntetést miatta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság szerint súlyosan jogsértő volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mobilalkalmazása, amely egyebek mellett arra volt alkalmas, hogy az érvénytelenül szavazók lefényképezzék és megosszák a kreatívabbnál kreatívabb módon érvénytelenített szavazólapjukat. A Patyi András vezette bizottság nem értékelte a kreativitást, azzal érveltek egyebek mellett, hogy az alkalmazás sérti a szavazás titkosságát.

A Kétfarkú Kutya Párt felülvizsgálatért fordult a Kúriához, amely hétfőn határozott az ügyben. Az MKKP érvei között szerepelt, hogy a bizottság nem is vizsgálta az alkalmazást, sajtóhírek alapján hozott határozatot. Kérelmükben azt is írták, hogy a beküldött tartalmakat nem lehet konkrét felhasználóhoz kötni, így azok nem minősülnek személyes adatnak, és a választás titkosságát sem sérthetik. A választási bizottság azt sem támasztotta alá, hogy az applikáció alkalmas volna a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására.

Nem befolyásolja a tisztaságot

A Kúria határozatában azt írta, nem ért egyet a Nemzeti Választási Bizottság határozatának okfejtésével, miszerint az alkalmazás és funkciói a népszavazás titkosságának megsértésére irányulnak. Megállapították, hogy az applikáció valóban nem ad lehetőséget arra, hogy hozzáférjenek a felhasználók személyes adataihoz.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet a Kúria, hogy álláspontja szerint a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson. Úgy vélik, a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az alkalmazás, amely lehetővé teszi a szavazólap lefényképezését és közzétételét, és az is, hogy a Kétfarkú Kutya Párt erre hívta fel a választókat. Megállapították viszont azt is, hogy a jogsértés nagysága nem alkalmas arra, hogy befolyásolja a népszavazás tisztaságát.

Nem ingatja meg a közbizalmat

A Kúria arra jutott, hogy a Kétfarkú Kutya Párt rosszhiszeműsége nem bizonyított ebben az ügyben, és úgy ítélték meg, hogy nincs olyan eleme sem az alkalmazásnak, sem az MKKP által tett felhívásnak, amely alkalmas lett volna a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására. A szavazólapról készített fényképfelvétel választási csalás elkövetésére nem ad lehetőséget – áll a határozatban.

A Nemzeti Választási Bizottság egyébként október 7-én 832 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott a Kétfarkú Kutya Pártra, a jobbikos delegált javaslatára, a kormánypárti küldöttek támogatásával. A testület ezt azzal indokolta, hogy az MKKP mobilalkalmazását annak ellenére használták a népszavazás idején, hogy a bizottság korábban eltiltotta őket a „további jogsértéstől”. Ezt a határozatot is megtámadták a Kúrián, amely még nem döntött ebben az ügyben, de a mostani ítélet alapján a Kétfarkú Kutya Pártnak kedvező döntésre van kilátás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.