Közélet

Ukránoknak árulta a magyar állampolgárságot, 500 euró volt egy egyszerűsített honosítás

De közben kiderült, hogy az egész egy nagy kamu, ezért bukhatott le a szabolcsi jegyző.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség befolyással üzérkedéssel vádolja azt a községi jegyzőt, aki egy közvetítőn keresztül több ukrán állampolgárnak is azt ígérte, hogy pénzért elintézi az egyszerűsített honosításukat.

A vádirat lényege szerint az egyik nyírségi település jegyzője 2013 tavaszán megismerkedett egy honosítással már korábban magyar állampolgárságot szerzett ukrán nővel, és megállapodtak, hogy a nő közvetít olyan ukrán személyeket, akik szeretnének magyar állampolgárságot kapni, noha magyarul nem beszélnek.

A jegyző azt ígérte a nőnek, hogy fejenként 500 euróért egy hivatalos személyként dolgozó ismerősén keresztül elintézi a magyar állampolgárság megszerzését úgy, hogy ehhez az ukrán kérelmezőknek nem kell magyarul tudniuk, sőt személyesen meg sem kell jelenniük a hatóság előtt.

Az ukrán nő 2013 nyaráig 7000 eurót adott át a jegyzőnek 14 személy honosítási kérelmével együtt, aki erről átvételi elismervényt is kiállított, de egyébként semmilyen intézkedést nem tett az ügyben, az iratokat nem továbbította az ismerősének.

Miután a kérelmezők hiába várták ügyük elintézését, az ukrán nő visszakérte a pénzt a jegyzőtől, aki nem volt hajlandó visszaadni. Ezt követően a nő feljelentést tett a rendőrségen, és feltárta a bűncselekmény elkövetésének a részleteit.

Az ügyész befolyással üzérkedés bűntettével vádolja a jegyzőt, és vele szemben börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bűncselekményért kapott 7000 eurót a bíróság kobozza el. A közvetítőként eljáró nőt hivatali vesztegetés bűntettével vádolja az ügyész, és vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta arra figyelemmel, hogy a büntetése a törvény szerint korlátlanul enyhíthető, mivel együttműködött a hatósággal a bűncselekmények felderítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik