Közélet

Vadiúj lakópark bújhat el a Római-parti mobilgát mögé

árvízvédelmi gát szentendrén (mobilgát, árvíz)
árvízvédelmi gát szentendrén (mobilgát, árvíz)
Még Garancsi István érdekeltségei is megjelentek a Római-parton, ahol új lakópark épül. Ha a kormánnyal jó viszonnyal ápoló üzletember érdekei is bekerültek a pakliba, nem sok esélye van annak az 1500 fának.

Ha ezek után nem lesz mobilgát a Római-parton, akkor sohasem: ugyanis a Magyar Narancs szerint Garancsi István cége lakóparkot építtet ide, stílszerűen a hullámtérbe. A Mancs cikke felidézi a mobilgát körüli vitákat, hogy sokan ingatlanpanamát sejtenek amögött, hogy a Nánási út menti fővédvonal helyett a part közelébe kerülne a fő gát. Ezzel 1500 fát vágnának ki és tönkretennék a környék arculatát, viszont növekedne az ingatlanok értéke, sőt az önkormányzat újabb telkeket parcellázhatna fel.

Tarlós István abszolút mobilgátpárti, a környezetvédelmi szempontokkal nem foglalkozik, viszont állítása szerint csak így lehet ötvenezer embert megvédeni a Dunától. A hullámtérben amúgy elvétve akad lakóépület, erre nem is adnak ki engedélyt, ellenben szállodák és üdülők (ahol akár egész évben lakhat az ember) vannak bőven.

A legendás egyesület

A cikk említi a Római-partért Egyesületet, aminek “emblematikus alakja” szerintük Egri Gábor, aki még 2013-ban szerepelt a száz leggazdagabb magyar között. Az ő tulajdona a parton álló négycsillagos szálloda, a Holiday Beach Budapest Wellness and Conference Hotel. Az Átlátszó egy videójában Egri maga mondta el, hogy áradáskor akár 60 millió forintot is veszíthet a védekezés és bevételkiesés miatt. Itt közben némi tulajdonoscsere is lezajlott, az Envikút Kft. lett az új tulaj.

Ennél érdekesebb a történet, ami a Maradjanak a Fák a Rómain Facebook-csoport megosztásából indult. Egy szórólapot fotóztak le, amin a Római Lakópartot hirdetik, aminek a beruházója a Terrassa Kft., kivitelezője a Market Zrt., finanszírozója a Duna Takarék. A Királyok útján két épület épülhet fel, amikben 50 lakást hirdetnek meg.

A Terrassa Kft. a Wallis-alapító Nagy Györgyhöz köthető, ügyvezetője a korábbi kardvívó Fernancsik Domokos. A Mancs szerint valószínűleg majdnem tíz éve a Terrassa a telek tulajdonosa. A telek megszerzésekor még nem tartozott a Terrassa Nagy érdekeltségi körébe, ez a későbbi években történt meg. A Market Zrt.-t pedig nem is kell bemutatni, ez Garancsi Istvánhoz, a kormányfő bizalmasához köthető. A Duna Takarék Bank, a finanszírozó pénzintézet is Garancsi tulajdona.

A Római Lakópartot szeptember eleje óta építik, 2017 végére lesznek beköltözhető állapotban a lakások. Hivatalosan csak üdülő épülhetne itt, mégis lakóotthonként hirdetik a lakásokat. A lap úgy tudja, saját védműveket nem terveznek építeni a Duna ellen, és csak a földszinti lakások lesznek a legmagasabb árvízszint felettiek, a garázst elöntheti a Duna, ha nem épül addig mobilgát.

Kiderült az is, hogy a Fellini bisztró képeit használták fel a lakópark építésére, ezt a Fellini jelezte a beruházónak, el is távolították a fotókat. Az is különös, hogy a természetközeliséggel reklámozzák a lakásokat, amiből a mobilgáttal nem sok maradna. És még nincs vége a furcsasághalomnak: az egyik kép, amin a lakásokat reklámozzák, Kánya Tamás Rómain alkotó land art művész egyik alkotását ábrázolja, amire ő így fakadt ki a Facebookon:

Alkotásaimmal, képeimmel próbálom visszaadni a Római-part és környéke hangulatát, természetes szépségeit. Dühítő, hogy ez a vállalkozó pont az ellenkezőjét reklámozza vele! A beépítést, a lebetonozást, és az ezzel járó fák kivágását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik