Közélet

„Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 10. 07. 14:11

„Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből.”

 

És még egyszer!

De mondok valamit, ami olvasóimat vélhetőleg még inkább felháborítja. Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből. (A robbantást metaforikusan értettem. A terroristákat már akkor sem szerettem, amikor a magyar titkosszolgálat szinte leplezetlenül támogatta őket.)

Ezzel zárja gondolatait az Élet és Irodalom legfrissebb számában Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság megalapítója.

A Vég kezdete című írását az MSZMP ’85-ös kongresszusával kezdi, mondván, akkor indult a vágta a pártállam végnapjai felé. Ezt persze csak utólag lehetett látni. A Kádár-korszakban a demokratikus ellenzéket képviselő, majd az SZDSZ-ben politizáló Kőszeg több párhuzamra is utal, míg a népszavazás kapcsán eljut odáig, hogy bár korábban ennek alig adott esélyt, a Fidesz uralma hamarosan véget érhet.

Orbán látványos vereséget szenvedett

Ő is számolt. A Fidesz és a Jobbik együtt 2014-ben körülbelül annyi szavazatot kapott, amennyi a nemek száma volt most vasárnap, de most ebben a számban bőven voltak MSZP-szavazók,

meg olyanok is, akik 2014-ben nem szavaztak, de most a félelem a migránsoktól elhajtotta őket a szavazófülkébe.

2018‑ban a Fidesznek lehet kétharmados többsége, de a csodált vezér legyőzhetetlenségének mítosza szertefoszlott, a választók többsége fütyült a riogatásra,

ez azt jelenti, hogy a társadalom többsége nem tekinti Orbánt irányt mutató vezérnek.

A hitelét vesztett vezér pedig leváltandó.

Kőszeg nem zárja, hogy Orbán mellett csak az marad majd, aki az ő imádatán kívül semmi másra nem alkalmas. Szerinte tapintható, hogy az embereknek elegük van a kormányból.

De persze kormányt váltani csak akkor lehet, ha van olyan párt, amely képes megnyerni a választást. De sehol egy Lenin, hogy elkiáltaná: Jeszty takaja partyija. Mert nincs. De lehetne.

Szerinte ehhez nem kellene semmiféle besorolás (jobbközép, konzervatív liberális, mérsékelt szabadelvű), csak tenni helyi szinten, megvalósítani ötleteket, összehozni a politizálásban csalódottakat (mint Tölgyessy Péter), a mellékszerepbe szorítottakat (Juhász Péter), meg a most felemelkedőket (Kovács Gergely, Kétfarkú Kutya Párt), nem is beszélve azokról, akik civilként bizonyították kiváló politikai képességeiket. Kőszeg hoz nemzetközi példát (Beppe Grillo) végül a Jobbik elnökét – ld. fent – ajánlja figyelembe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.