Nagyvilág

Kormányt buktathat a komikus

Beppe Grillo (Beppe Grillo)
Beppe Grillo (Beppe Grillo)

A szavazatok negyedét besöprő Beppe Grillo pártja kikényszerítheti, hogy új választásokat írjanak ki Olaszországban.

Mi sem mutatja jobban az Olaszországban uralkodó politikai hangulatot, mint az a történet, amikor a múlt héten, a választások után egy feladó nélküli csomag érkezett Beppe Grillo, a választásokon nagy sikert arató komikusból lett politikus házához. A gyanús csomaghoz kihívták a tűzszerészeket, ám végül kiderült, hogy csak egy szardíniai likőr van benne, amelyet gratuláció gyanánt küldtek a választásokon 25,5 százalékot elérő 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjének.

Bár az olasz választásoknak nem volt egyértelmű győztesük, s így példátlan patthelyzet alakult ki a parlamentben, Grillo alulról szerveződő mozgalma kétségkívül erkölcsi győzelmet aratott. “Ha valaki nyert ezeken a választásokon, az egyértelműen Beppe Grillo volt. A pártja Piemonttól Szicíliáig mindenhol jól teljesített, kevés kivétellel mindenhol legalább 20 százalékot ért el, de néhány helyen több mint 30 százalékát kapta a szavazatoknak” – mondta Edoardo Bressanelli, a római LUISS egyetem politikatudomány-professzora. Az óriási siker még magát Grillót is meglepte. “Arra számított, hogy fontos szerepet fog játszani, de inkább erős ellenzéki figuraként” – tette hozzá Bressanelli. Az M5S a jelenlegi állás szerint akár a formálódó kormányban is szerepet játszhat.

Királycsináló lehet a bohóc

Az M5S – amelynek 109 képviselője ül majd a 630 fős alsóházban, és 54 szenátora a 315 fős szenátusban – rendkívül jól használta ki a megszorító intézkedések, a politikusok kiváltságai és a különböző politikai botrányok miatt érzett általános elégedetlenséget. A “Grillinik” ahhoz nincsenek elegen, hogy kormányt alakítsanak – ezt először Pier Luigi Bersani balközép koalíciója kísérelheti majd meg -, de a pártnak kétségkívül jelentős beleszólása lesz abba, hogyan alakul majd a kabinet. Grillónak magának nem lesz hivatalos tisztsége, mivel 1981-ben elítélték, mert egy három halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.


Fotók: AFP / Filippo Monteforte

A 64 éves Grillo az új parlamentbe bekerülve sem adta fel csípős stílusát és megalkuvást nem ismerő pozícióit. Az egykori komikus, aki éveken keresztül gúnyolta a színpadon az olasz politikusokat, eddig még minden parlamentbe került olasz párt együttműködési ajánlatát visszautasította. “Bersani halott ember” – írta blogjában a politikus, miután a Demokratikus Párt vezetője felkereste őt ajánlatával. Grillo azt is kifejtette, Bersaninak nem “tisztességtelen ajánlatokat” kellene tennie, hanem lemondania, ahogy “bárki tenné az ő helyében”. Bersaninak sikerült “úgy veszítenie, hogy nyert” – fogalmazott a komikus-politikus.

Patthelyzet

A február végén tartott választások a balközép koalíció győzelmét hozták. A Pierluigi Bersani vezette tömörülés biztos többségre tett szert az alsóházban, a szenátusban viszont patthelyzet alakult ki, egyik párt vagy koalíció sem szerzett többséget.

Grillo nemcsak a közvetlen együttműködést utasította vissza többi párttal, hanem azt is kijelentette, hogy vagy az ő pártja alakít kormányt, vagy pedig a mozgalom semmilyen új kormányt nem támogat a szavazatával, a parlamentben pedig törvényenként dönti majd el, mit szavaz meg. Ha az M5S valóban megtagadja a szavazatát a kormánytól, az tovább csökkenti az esélyét annak, hogy a megosztott szenátusban bármelyik politikai erőnek kényelmes többsége legyen.

Egy politikai elemző szerint az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy Grillo korlátozott szövetséget köt a balközéppel, amelynek segítségével bizonyos programpontjait keresztülviheti a parlamenten, mielőtt új választásokra kerülne sor. Grillo programja elég egyértelmű: felére csökkentené a parlamenti képviselők számát, csökkentené a fizetésüket, 1000 eurós “állampolgári ösztöndíjat” vezetne be a munkanélkülieknek, korrupcióellenes törvényeket fogadtatna el, valamint ösztönzőket vezetne be a kisvállalatok számára. Az egykori komikus népszavazást tartana az eurózóna-tagságról.

Napolitano államfőnek még több mint két hete van a pártokkal való kormányalakítási konzultációk megkezdésére. 
“Senkivel sem lépünk koalícióra. Az egyetlen megoldás, hogy a pártok távozzanak a parlamentből, melyet 100 százalékban a civilek vesznek át” – hangoztatta Grillo a Time amerikai hetilapnak adott interjújában. Szerinte amikor a polgárok végre “egyenlők lesznek az állammal”, az M5S funkciója is megszűnik. Hangsúlyozta, hogy ha az M5S kudarcot vall, “kitör az erőszak az olasz utcákon”.

A civil mozgalom vezetője már a választási kampányában is azt ismételte, hogy az M5S akadályozta meg, hogy Itáliában a görögországi Arany Hajnalhoz hasonló radikális jobboldali erő szülessen. Grillo azért nem áll szóba az olasz sajtóval, mivel szerinte – főleg a televíziók – a pártokat szolgálják. “A média még a pártoknál is rosszabb” – jelentette ki azt javasolva, hogy a RAI közszolgálati televízió csak egy csatornát tartson meg politika és reklám nélkül, a másik kettőt adja el.

A Corriere della Sera napilapban közölt felmérés szerint az M5S támogatottsága a választásokon szerzett 25,6 százalékhoz képest alig két hét alatt több mint 3 százalékponttal emelkedett, mellyel a balközép Demokrata Pártot (PD) és a jobbközép Szabadság népét is megelőzte.
“A minél rosszabb, annál jobb elve elpusztítja az országot. Grillóék bejutottak a parlamentbe, most legyenek felelősek, nincs más alternatíva” – szólította fel ismét közös kormányalakításra az M5S-t Pierluigi Bersani PD-főtitkár.

A híres közgazdász, Nouriel Roubini szerint az olaszországi politikai vihar elsöpörheti az euróövezetet.

Csak semmi luxus

Az M5S újdonsült törvényhozói ígéretük szerint szakítanak a politikusok eddigi gyakorlatával, és nem verik el az állam pénzét drága szállásra és luxusvacsorákra, amikor Rómában vannak.  Ehelyett közös szállásuk lesz és vegetáriánus étrendjük. Politikai elemzők azonban nem nagyon tudják, mit várjanak ezektől az új politikusoktól, akikről semmit nem lehet tudni, ami jelentős bizonytalansági tényező.

Bár Grillo ígéretei néha kissé túl forradalmiak, a politikus néhány megmozdulása arra enged következtetni, hogy realitásérzéke is van. A múlt héten például megdicsérte Giorgio Napolitano olasz államfőt – akit korábban széles körben kritizált -, miután az Berlinben járva lemondott egy vacsorát az olasz választások két szereplőjét (Berlusconit és Grillót) bohócnak tituláló német ellenzéki kancellárjelölttel. “Az utóbbi években Napolitanót sokat kritizálták a szerintem is hibás döntéseiért. De Németországban az én elnökömet láttam. Egy olaszt, aki kiállt magáért. Le a kalappal!” – írta a blogján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik