Közélet

Jóváhagyták a párizsi klímamegállapodást

polarbears (környezetszennyezés, felmelegedés, globális felmelegedés, üvegházhatású gázok, üvegházgázok, meteorológia, klímaváltozás, nasa, tudomány)
polarbears (környezetszennyezés, felmelegedés, globális felmelegedés, üvegházhatású gázok, üvegházgázok, meteorológia, klímaváltozás, nasa, tudomány)

A párizsi egyezmény a 2005-ben életbe lépett kiotói jegyzőkönyvet váltja fel. A hatályba lépés feltétele, hogy az ENSZ klímaváltozás elleni keretegyezményének 55 olyan részes állama ratifikálja a megállapodást, amelyek összesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás 55 százalékáért felelősek.

A klímamegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 fokos legyen.

Az EP plenáris ülésén felszólalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki elmondta, fontos lépés a párizsi klímamegállapodás európai elfogadása, amely

a jelenkor legnagyobb kihívására kíván megoldást adni.

A megállapodás elfogadását lehetőségnek nevezte Európa számára ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be a klímaváltozás megállítása érdekében folyatott globális küzdelemben.

Meg kell védeni a legsérülékenyebb közösségeket és a jövőbeni nemzedékek érdekében is a megállapodás mielőbbi életbelépésére van szükség

– mondta a főtitkár.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a szavazás utáni sajtótájékoztatón kijelentette,

Európa megmutatta a világnak, hogy nagy dolgokat képes véghezvinni, ha összefog.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.

Eddig hét uniós tagállamban – Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban – ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt. Ez a hét ország a globális kibocsátás 5 százalékáért felel.

Ahhoz, hogy a megállapodás életbe lépjen, a globális üvegházgáz kibocsátás 55%-át kitevő 55 államnak kell azt ratifikálnia. Eddig 51.9%-ot kibocsátó 62 ország ellenjegyezte a szöveget, így ha az EU a maga 12%-os részesedésével ratifikálja a megállapodást, akkor az a november 7. és 18. között Marrákesben tartandó COP22 konferencia alatt léphet életbe.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik