Közélet

Döglött akták: tizenhét évvel ezelőtti gyilkosságot zárt le a rendőrség

Több mint tizenhét évnyi nyomozás után sikerült pontot tenni egy gyilkossági ügy végére. Kiderült, hogy a tettes már régen rács mögött van.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök vádemelést javasolnak azzal a 40 éves férfival szemben, aki a nyomozás adatai szerint még 1999-ben megerőszakolt, majd megfojtott egy 31 éves nőt.

Tizenhét évvel ezelőtt, 1999. szeptember 16-án reggel holtan találtak egy nőt Kecskeméten, az akkori Szent István-városban. A nyomozás adatai szerint a 31 éves kiskunfélegyházi sértettet előző este ismeretlen tettes megerőszakolta, majd megfojtotta.


Mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, ezért a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság  az emberölés miatt indított eljárást 2001. május 16-án megszüntette.  A rendőrök azonban nem feledkeztek meg az ügyről, az elmúlt években többször a nyomozás továbbfolytatása mellett döntöttek.

A Bács-Kiskun megyei nyomozók kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően 2015. december végén sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőt, aki akkor egy másik erőszakos bűncselekmény miatt volt előzetes letartóztatásban.

A nyomozás adatai szerint a 40 éves Z. János azért ölte meg a sértettet, hogy a szexuális erőszak miatti felelősségre vonást elkerülje. A felderítés megnehezítése, valamint anyagi haszonszerzés érdekében eltulajdonította áldozata táskáját is, a benne lévő személyes okmányokkal, készpénzzel és vásárlási utalvánnyal együtt. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő fővárosi férfi mindvégig tagadta a bűncselekmények elkövetését.

police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik