Közélet

Orbán Viktor a posztliberális Európa prófétája akar lenni

Teret nyer az unióban

Bár a vasárnapi kvótanépszavazás a 43,35 százalékos részvételi aránnyal érvénytelen lett, a nem szavazatok fölényes győzelme segítheti Orbán Viktort erősebb pozícióba kerülni Európában a tradicionális nagyágyúkkal, Berlinnel, Párizzsal és Londonnal szemben – írja a Politico.

Egy stabil honi platform nagyobb hangot adhat Orbánnak az EU-ban

– véli Mujtaba Rahman, az Eurasia Group vezető elemzője.

Elbukhatatlan népszavazás

A cikkben leírják, David Cameron elvesztette a Brexit-szavazást és vele együtt miniszterelnöki pozícióját, Hollandiában Mark Ruttének az Ukrajnához való közeledéssel kapcsolatos népszavazás miatt kellett magyarázkodnia. Olaszországban pedig Matteo Renzi pályája is véget érhet miniszterelnökként, ha a december 4-i népszavazáson bukik.

De Orbán Viktor, mint egy jól képzett amerikai ügyvéd olyan kérdést tett fel, amire jól tudta a választ – írja a Politico. Akarják-e, hogy az EU az Országgyűlés beleegyezése nélkül Magyarországra telepítsen menekülteket? Egyértelműen nem. És Orbán a legegyoldalúbb referendumot tudhatta magának 2014 óta, amikor Vlagyimir Putyin a Krím függetlenségéről szavaztatta népét.

Ha a harag és identitás politikája az új vadló az európai politikai életben, Orbán megmutatta, meg tudja ülni és lovagolni

– értékelt Milan Nic, a Globsec Politikai Intézet vezetője.

Félig megnyerte a választásokat

Orbán a menekültkérdést pozíciója és a Fidesz megerősítésére használta, miközben a baloldali pártok nem egységesen folytatták az ellenkampányt.

A referendum biztosan megerősíti a Fidesz támogatottságát és növeli az esélyét a 2018-as választásokon való győzelemre

– mondta Rahman.

Orbánnak így nagyobb esélye lesz külpolitikai terveinek megvalósítására, a kínai gazdasági kapcsolatok erősítésére, az Oroszország elleni szankciók enyhítésére. A miniszterelnök elérte, hogy magát és az országot az európai politikai párbeszéd közepére helyezze – írták az elemzésben.

A jövőre is gondol

Orbán most már nagyobb tömeget mozgat meg, mint az országa. Ő akar lenni a globalizáció és liberalizmus ellen harcoló Európa prófétája. Hosszú távú ambíciói vannak.

Arra számít, hogy a nyugat-európai vezetőket előbb-utóbb leváltják, az újonnan megválasztott vezetők pedig azonosulnak ideológiájával és szövetségesként tekintenek rá

– tette hozzá Nys.

A Financial Times arról ír, az EU fővárosaiban megelégedve látják a népszavazás eredményeit, amit Orbán első komolyabb vereségének könyvelnek el 2010-es hatalomra kerülése óta.

A lap úgy fogalmaz, a referendum eredménye azt mutatja, Orbán Magyarországa politikai programjának megvannak a határai. Mint írják, az elsődleges célja az volt a referendummal, hogy demonstrálja, nacionalizmusa támogatásra lelt a magyar társadalomban. A győzelemmel pedig előkészítette volna újraválasztását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik